Mitől lesz alapos és helyes a fogmosás? [Fogas fogadalom 3. rész]

Túl vagyunk az előtted álló feladat felén: már pontosan tudod, hogy miért fontos a rendszeres fogászati kontroll, és hogy miért kell gondoskodnod a fogkő eltávolításáról.
Jöjjön a következő lépés: az otthoni szájápolás, ami – és ezért a cím megtévesztő – nem csak a fogmosásból áll. Hogy milyen fontos dolgokra kell odafigyelned?
Erről szól a mostani cikk!

1. Hogyan moss fogat?

A fogmosás nem atomfizika és nem kell tőle megijedned, legfeljebb a rosszul rögzült szokások miatt eddig nem a megfelelő módon csináltad. De ez szerencsére javítható!
Nézzük a legfontosabb tanácsokat:

 • Ne dörzsöld! Sikálás helyett lágy mozdulatokkal tisztítsd meg a fogaidat. Sokan azt gondolják, hogy a dörzsöléstől majd eredményesebb lesz a fogmosás, de ez nem igaz. A lepedéket a finomabb, mégis határozott mozdulatokkal is el lehet távolítani, miközben a sikálás kifejezetten rosszat tesz, hiszen kárt tehet az ínyedben.
 • Alkalmazd a Bass-technikát, amiről ezt írtuk egy korábbi cikkünkben: „…a fogkefét félig az ínyre, félig a fogadra helyezd, nagyjából 45 fokos szövegben úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek. Ha ezzel megvagy, akkor jöhet a lényeg: lágy körkörös mozgást kell végezned, nagyjából tízszer-hússzor, majd haladhatsz tovább.” A módszer előnye, hogy azzal a fogak felszínét és a fognyakat is hatékonyan meg tudod tisztítani.
 • Figyelj oda, hogy milyen fogkrémet és fogkefét vásárolsz. A fogkrém jó minőségű legyen, de lehetőleg ne a mostanában trendi fehérítős hatású, hanem a hagyományos változat. A fogkefe nyele kényelmes fogású, a sörték pedig puhák és sűrűk legyenek.
 • Légy alapos: napi 2-szer vagy 3-szor moss fogat, és egy alkalommal legalább 2 (de inkább 3) percig tartson a procedúra. Hidd el, megéri!

2. Ne hagyd ki a fogselymezést sem!

Hiszen ha így teszel, akkor fogaid felszínének 30-35 százalékát nem tisztítod meg.
A fogselymezés fontos része a szájápolásnak, hiszen a fogközökben megragadt lepedéket csak így tudod eltávolítani. A jó fogselymet vékonyabb szálakból sodorják, és a legjobb az, ha a kiválasztott típus a te igényeidhez igazodik. A torlódott vagy túl szűk fogközök meglétekor a lapos, egyéb esetben a hengeres az ideális. Amikor valakinek túl nagy a rés két foga között, akkor fogköztisztító kefe használatát javasoljuk inkább, és ugyanígy érdemes speciális fogselymet keresni a különböző fogpótlásokhoz is.
A fogselymezés technikája egyszerű: a két mutatóujjal befogott fogselymet óvatosan kell behelyezni a fogközökbe, majd haladj a fog és az íny találkozásáig, ahonnan egy kifelé történő simító mozdulattal szabadulhatsz meg a lepedékektől.

3. A szájvízről

A lehető legrövidebben: mi kúraszerűen tanácsoljuk a fogyasztását, vagyis 2-3 havonta, és akkor is maximum 2-3 hétig. Ellenkező esetben a szájüreg flórája megszokhatja ezt a segítséget, és rákap az extra támogatásra.

Egyéb trükkök:

 • közvetlenül evés és savas étel/ital fogyasztása után ne moss fogat (várj cirka 1 órát)
 • fogmosáskor masszírozd meg egy kicsit a fogkefével az ínyedet (ez a kellemes stimulálás javítja a vérkeringést)
 • ne csak kívül, hanem belül is mosd meg a fogaidat (érdemes negyedekre osztani a fogazatodat, alul-felül, jobbra-balra, így könnyebb követni, hol és mennyi ideig mostad meg a rágószerveidet)
 • cseréld a fogkefédet gyakran (2-3 havonta)
 • a fognyaki kopás kellemetlenné teheti a fogmosást, de a fogorvosok már ezen a problémán is tudnak segíteni (érdemes kérni is ezt a segítséget tőlük)
 • a fogászati rendelőkben pedig fogmosásoktatás is kérhető (érdemes igénybe venni ezt a segítséget annak, aki bizonytalan)
 • minden étkezés után érdemes elfogyasztani egy cukormentes rágógumit

Ha elolvastad ezt a cikket, akkor már három fontos tanáccsal vagy gazdagabb. Reméljük, 2019-ben betartod őket, és ezt az újévi fogadalmat nem szeged meg! Kitartást!

Scroll to Top