Milyen a jó fogselyem?

A fogak megfelelő ápolásához a fogmosás mellett a fogselyem helyes használata is hozzátartozik.
Ennek ellenére sokan nem fordítanak erre kellő figyelmet, ha pedig a vásárlásról van szó, teljesen tanácstalanok, hogy melyiket vegyék meg.

Lapos, viaszolt, ízesített…

Igen, ezek mind fogselymek, és itt még nincs vége a sornak, hiszen létezik belőlük vékonyabb szálakból sodort, hengerformájú, gumis, de speciális kialakítású is.
Nem csoda, ha zavarba jövünk, és fogalmunk sincs, hogy nekünk személy szerint melyik ezek közül a legjobb.

Az adottságok határozzák meg, hogy kinek melyik a jó fogselyem

A fogselyem esetén sem létezik olyan, hogy ez vagy az a forma a legjobb, hiszen a páciens egyéni adottságai határozzák meg azt. Tény viszont, hogy vannak bizonyos tulajdonságok, amikre érdemes odafigyelni a vásárlásnál.
Kezdjük a formával! Ha valakinek túl szűkek a fogközei vagy torlódnak a fogai, akkor a hengeres helyett egyértelműen a lapos lesz számára az ideális választás. Ha ez a probléma nem áll fenn, akkor nyugodtan mehet a hengeres formájú fogselyem, ahol a lepedék a kis szálak közé akad be, így igen alapos tisztítást tesz lehetővé.
Ha túl nagyok a fogközök, akkor viszont fogselyem helyett érdemesebb fogköztisztító kefét venni, mert azzal hatékonyabban lehet eltávolítani a lepedéket.
Az ízesítés se nem oszt, se nem szoroz, egyéni, hogy kinek mi jön be. A viaszolásra azonban érdemes odafigyelni, ami elvileg segíti a fogselyem berakását, de a túl sok viasz miatt lecsúszhat róla a kezünk, azaz sokkal nehezebb lehet az ilyen fogselymet használni.

Fogpótlásokhoz speciális fogselymet!

Azoknak, akik valamilyen fogpótlással – híddal – rendelkeznek, vagy fogszabályozót viselnek, létezik egy speciális fogselyem. Ennek a fajtának három, különböző jellegű része van: a végén egy keményebb szakasz található, ami könnyebbé teszi a szálak befűzését a híd vagy a fogszabályozó alá. Rendelkezik egy normál fogselyem, illetve egy puhább szakasszal is – ez utóbbi szolgál a fogpótlás alatti rész tisztítására.
Lehet, hogy több márkát és formát kell kipróbálni ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális fogselymet, de akár szakember segítségét is kérhetjük a választásban.

Scroll to Top