[Fogas fogadalom 2019] Mitől lesz szép és egészséges a mosolyod? 1. rész

new year's eve, fireworks, beacon

Újévi fogadalom nélkül lassan nincs is szilveszter: a változás szelét érezve szinte mindenki tesz valamilyen ígéretet maga felé, amit aztán kisebb-nagyobb erőfeszítéssel, de igyekszik is betartani a következő esztendőben.
A legtöbben fogyni szeretnének, mások a sportolásra, a spórolásra ésvagy a lelki békére helyezik a hangsúlyt, de népszerű még a szerelmi fogadalom és a gyorskaják vagy a cigi elhagyása is. Ez persze mind szép és jó, de kutatások szerint viszont 100-ből csupán 8 ember képes arra, hogy betartsa, amit fogadott, és sokan (elég hamar) feladják az álmaikat.
Nincs konkrét statisztikánk, de szinte biztosak vagyunk abban is, hogy csak kevesen gondolnak a mosolyukra az óesztendő utolsó napján, és nem sokakat foglalkoztat, hogy mit tehetnének a szép és egészséges fogazatért. Mostani, négyrészes cikksorozatunk ezért számba veszi ezeket a lehetőségeket, és bebizonyítja az olvasóknak, hogy nem lehetetlen dolog megfogadni:

  • 2019-ben többet teszek a fogaimért, és büszke leszek a mosolyomra!

Az újévi fogadalmaknak érdekes története van

Gondoltad volna, hogy az újévi fogadalom nem valami jelenkori hóbort, hanem egy többezeréves szokás, amit még Julius Caesar indított útjára? Az első római császár (és minden idők egyik legnagyobb hadvezére) a kétarcú isten, Janus tiszteletére tett fogadalmat, ami a kezdet és a vég uraként egyszerre néz vissza a múltba és tekint jövőbe.
Szilveszterrel és az óesztendő leváltásával azért hozták kapcsolatba ezt a szokást, mert szintén Caesar volt az, aki időszámításunk előtt 46-ban bevezette a 365 napos naptárat. Ez persze mind szép és jó, de miért miért rontják el oly sokan a fogadkozást, és miért buknak el annyian?
Egyesek szerint azért, mert sokan nem is hisznek abban, hogy elérik a kitűzött célokat, vagy ami még ennél is rosszab, nem is gondolták komolyan azt, amit elterveztek. Ennél csak az a rosszabb, amikor az ember irreális célokat tűz ki maga elé, vagyis esélye sincs, hogy beváltsa a saját magának tett ígéretet.
A hatékonyság úgy csökken, ahogy öregszünk, ráadásul a februárt tarthatjuk az igazi mészárosnak, akkor ugyanis az újévi fogadalmak többsége elbukik. Talán épp azért, mert az emberek egy része még nem áll készen arra, hogy rossz szokásait megváltoztassa; pedig bizonyos esetben erre tényleg nagy szükség lenne.

De mi a helyzet a fogakkal?

Mert hiába fogadják kevesen azt, hogy jövőre (2019-ben) majd odafigyelnek a szájhigiéniára, ez attól még legalább olyan fontos dolog, mint az egészséges életmód (fogyással és megfelelő étkezéssel) vagy a pénzügyi tudatosság.
Ennek pedig több oka van:

  • tanulmányok sora bizonyítja, hogy a rossz szájhigiénia nem csak kellemetlen leheletet, hanem egy sor egészségi problémát is okozhat
  • az elhanyagolt fogak helyrehozása sokba kerül, és ezt az árat mindig megfizetjük (ha máshogy nem, hát úgy, hogy nem merünk mosolyogni, nem érezzük magunkat boldognak, vagy nem tudunk egy jót enni)
  • a kisebb és az időben észrevett problémák ezzel szemben olcsón és gyorsan helyreállíthatók

Sok páciensünk belátta már, hogy megéri a mostani cikkekben összefoglalt dolgokra odafigyelni, mert ezzel maguknak és a mosolyuknak tesznek jót.
Hogy a változást elősegítsük, mi négy fontos területen szedtük össze a tippeket. Ez a cikk az első lépésről szól.

Az első fogas fogadalom

… nem más, mint a rendszeres fogászati kontroll, amire nemcsak mosolyunk, hanem egészségünk megőrzése érdekében is szükség van.
A fogászati ellenőrzés célja, hogy megelőzze vagy időben felismerje a fogazat és a szájüreg betegségeit (legyen az szuvasodás vagy akár daganatos elváltozás). A rendszeres, 6-12 havonta esedékes találkozó miatt a különböző problémák időben felismerhetők, miközben a gyógyulás esélye is nagyobb így.
A kontrollvizsgálat teljesen fájdalommentes, és az általában egy fizikális vizsgálatból, továbbá egy panorámaröntgenből vagy 3D CT-felvételből áll. Az általános állapotfelmérésen a fogorvos ellenőrzi a páciens fogainak állapotát, a röntgenképen pedig az esetleges rejtett problémákat keresik meg a szakorvosok.
A következő tippünket ide kattintva olvashatod el.

Scroll to Top