+36 20 669 5169 Bejelentkezés

inlayonlay

Az inlay és az onlay speciális tömések, amelyek lenyomat alapján, fogtechnikusi munka eredményeként születnek meg. Amikor elkészül, a fogorvos speciális ragasztóval rögzíti őket. Az inlay és onlay töméseket jellemzően akkor használjuk, amikor már kiterjedt méretű a szuvasodás, viszont még nem annyira, hogy szükség lenne fogkoronára.

Mi a különbség az inlay és az onlay között?

Az inlayt a fog belső üregébe ragasztjuk, az onlay pedig a fog rágófelszínének egészét is beborítja.

Az inlay és onlay előnyei

inlayonlay
  • Tartós megoldást nyújtanak nagyobb mértékű fogszuvasodás esetén is, és gondoskodnak a megmaradt fogszövetek hosszú időn át
  •  törtnő megtartásáról. Ez azért is fontos, mert így tovább megőrizheti eredeti fogait, és nem kell fogpótlásról gond
    oskodnia.
  • Nagyon szép, esztétikus tömések is készíthetőek velük, például kerámiából.
  • A lenyomatvételnek és a fogtechnikusok közreműködésének köszönhetően a hagyományos tömésekhez képest precízebb illeszkedés érhető el, ez is tartósabbá teszi az eredményt, és a fog rágófunkciója is tökéletes lesz.
  • Bizonyos esetekben egy foghiányt is lehet pótolni ezzel a technológiával, ekkor a pótlást a hiány melletti fogakba helyezett inlayek tartják meg.

Az inlay és onlay készítése

A fogorvos először előkészíti a fogat. Először ad Önnek egy érzéstelenítő injekciót. Klinikánkon az injekció adása előtt érzéstelenítő zselét kenünk a fogínyre, hogy az injekció beadása is a lehető legminimálisabb kellemetlenséget okozza Önnek. Ha megfelelően elérzéstelenedett az adott fog, környéke, akkor a fogorvos eltávolítja a szuvasodott részeket,és kialakítja az inlay vagy onlay helyét úgy, hogy a betét majd könnyen beilleszthető legyen. Ezután lenyomat készül a fogról, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a betétet. A fogorvos ezután beleilleszti a betétet a fogba, és ha tökéletesnek bizonyul, akkor bele is ragasztja. Az inlayek és onlayek nagyon esztétikus és tartós megoldást jelentenek, élettartamuk többszöröse a hagyományos tömésekhez képest.