Gyökérkezelés

A gyökérkezeléstől sokan félnek, de inkább azok, akik még nem élték át ezt a fogászati eljárást. A gyökérkezelésnek ugyanis csak a híre rossz, miközben az esetek döntő többségében nem jár fájdalommal. A megfelelően érzéstelenített fog mellett Ön nem érez semmit sem belőle. Ha az első injekció hatására esetleg nem lesz teljes az elérzéstelenedés, akkor egy második injekcióval a legtöbb esetben tökéletesen fájdalommentessé tehető az eljárás. Erősen gyulladt fog esetében pedig fogorvosaink inkább gyulladáscsökkentő gyógyszer szedését, és a kezelés néhány nappal történő elhalasztását javasolják. Az érzéstelenítő injekció beadása előtt érzéstelenítő zselét kenünk a fogínyre, hogy már maga az injekció se legyen kellemetlen élmény.

A gyökérkezelés magas minőségű kivitelezése nagy precizitást igényel, Klinikánk szakemberei rendelkeznek az ehhez szükséges tapasztalattal és hozzáértéssel.A gyökérkezelés legnagyobb előnye, hogy a fogakat azok nagymértékű, súlyos károsodásakor is megmenthetjük, így elkerülhető a foghúzás. Legtöbbször akkor alkalmazzuk, amikor a szuvasodás már olyan mértékű, hogy fogbélgyulladás is kialakul miatta. Ha ilyenkor gyökérkezelés nélkül alkalmaznánk fogtömést, akkor az további fájdalmakat, gyulladásokat és fogászati gócot is okozhatna. A gyökérkezelt fog ezzel szemben már nem fog fájdalmat okozni, és nem lesz érzékeny sem a hidegre, sem pedig a melegre. Fizikai behatás következtében elhalt fog esetén is a gyökérkezelés a megoldás.

A gyökérkezelés menete

Első lépésben elérzéstelenítjük a fogat, az érzéstelenítő injekció egy szúnyogcsípésnyi kellemetlenséget okoz mindössze. Ezután megvárjuk, amíg érzéketlenné válik az állkapocs. Ezután megnyitjuk a bemenetet a gyökércsatornákhoz, majd egy speciális, tűszerű gyökérkezelő eszközzel megtisztítjuk a csatornákat, és eltávolítjuk az ott található gyulladt állapotban lévő ereket s idegeket. Egy fertőtlenítőszeres átöblítés is történik ekkor. A fogorvos mérlegelése alapján lehet, hogy már ez alkalommal lezárja a fogat, de az is elképzelhető, hogy néhány nappal később kell visszamenni, hogy addig minden folyadékképződmény eltávozhasson. Elképzelhető az is, hogy több alkalommal is szükség lesz a gyökércsatornák gyógyszeres átöblítésére.

 

Végül – ha tünetmentessé vált a fog – lezárjuk a gyökércsatornákat egy speciális gyökértöméssel, ami teljes mértékben elzárja ezt a területet a baktériumok elöl, másik szerepe pedig a foggyökerek megerősítése. Ez a procedúra teljesen fájdalommentes, mivel ekkorra a fogban már nincsenek élő idegek, így legtöbb esetben érzéstelenítés nélkül végezzük el. Természetesen, ha a legkisebb fájdalmat is tapasztalja, szívesen adunk Önnek egy érzéstelenítő injekciót, a kellemtlenségek elkerülése miatt. A gyökértömés után a fog koronai része kap egy ideiglenes tömést, majd a gyökértömés megszilárdulása után fogorvosa végleges tömésre cseréli azt.

 

Fontos tudni, hogy a leggondosabb, leghozzáértőbb kivitelezések mellett is a gyökérkezelések mintegy 95%-a sikeres, az esetek körülbelül 5 százalékában a kezelést meg kell ismételni, ritkán sajnos az is előfordulhat, hogy a fogat nem sikerül megmenteni.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567

Rólunk

Rendelőnkben közel 10 éves működése alatt több ezer páciensünket tudtunk segíteni visszaadni a esztétikus mosolyát, mindezt fájdalommentesen és a legjobb kollégáinkkal. Mindig fontos számunka ez elégedettség. Hiszünk a emberi bánásmódban, ezért is törekszünk a családias környezet fenntartásában rendelőnkben.

Elérhetőségeink

Telefonszám
+36206695169
 
Cím

1056 Budapest, Duna utca 3, félemelet 6.

Scroll to Top