Ettől lesz szép a mosolyod 2019-ben: fogkő-eltávolítás [Fogas fogadalom 2. rész]

A 2018-as év lezárásaként elindítottunk egy cikksorozatot arról, hogy mit érdemes megfogadnod 2019-re fogaid épsége és szépsége érdekében, és ha az első posztot elolvastad, akkor már pontosan tudod, hogy miért fontos a rendszeres fogászati kontroll. Nem a fogászatok miatt, hanem azért, hogy még tovább használhasd a saját fogaidat, és hogy a lehető legkésőbb legyen szükséged fogpótlásra.
A második rész az ellenőrzéssel összeköthető (és erősen javallott) fogkő-eltávolításról szól, amiről csak kevesen tudják, hogy nem pusztán egészségesebbé teszi mosolyt, de a cirka félórás kezeléssel fehérebbek is lehetnek a fogak.

Miért van szükség a fogkő eltávolítására?

És egyáltalán: mi az  fogkő?
A fogkő valójában egy meszes lepedék, ami mindannyiunk szájában kialakul előbb-utóbb; nincs kivétel, és nincs miért szégyenkezni, hiszen még tökéletes szájhigiénia esetében is számolni kell vele.
Az ok egyszerű: fogainkon már 20-30 perccel a fogmosást követően megjelennek a lepedékek. Ez a láthatatlan és vékony plakkréteg a nyálban található ásványi anyagok miatt kikristályosodik; szinte elmeszesedik, és makacsul hozzátapad a fogakhoz. Ahogy telik-múlik az idő, úgy válik ez a réteg láthatóvá: a sárgás-barnás színű lerakódás már egyértelmű jele annak, hogy fogkő-eltávolításra van szükség.
A fogkő ráadásul nem pusztán esztétikai probléma. Valóban csúnya a jelenség, de még ennél is ijesztőbb az, amit a fogaiddal tehet: a meszes lepedék ugyanis irritálni kezdi az ínyedet, ami ettől begyullad. A gyulladás pedig csak akkor szűnik meg, ha a fogkövet eltávolítják; ellenkező esetben a gyulladás idővel eléri a fog tartószöveteit, ahol rendkívüli pusztítás végez el, és lebontja azokat.
Ilyenkor már fogágybetegségről beszélünk, ami a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka, és ami az esetek többségében egy kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

Hogyan történik a fogkő eltávolítása a rendelőkben?

Először is szögezzük le: fájdalommentesen. Minimális kellemetlenség felléphet, de ez saját tapasztalataink szerint az elviselhető kategóriába tartozik. Volt olyan hölgypáciensünk, aki nagyon aggódott, de végül ő maga mondta el, hogy a kozmetikusnál többet szenvedett, mint a fogászati székben ülve. Ezt azért megnyugodva tapasztaltuk…
Professzionális fogkő-eltávolításra azért van szükség, mert a fogkő olyan erősen tapad a rágószervekre, hogy az otthoni szájápolási eszközökkel az nem is távolítható el.
A cirka 20-30 perces (extrém esetben 40 percig tartó) beavatkozást nemcsak fogorvos, hanem dentálhigiénikus is elvégezheti, és az két nagyobb részből áll:

  • Az első szakasz a lerakódott lepedék és fogkő eltávolítása (nemcsak íny felett, hanem szükség esetén íny alatt is), és ehhez mi ultrahangos készüléket használunk a páciensek elégedettsége érdekében.
  • A második szakasz az úgynevezett polírozás, vagyis fényezés, amikor a megtisztított fogakat teljesen simára és fénylővé polírozzuk. Ezzel az egyenetlenségeket teljesen kisimíthatjuk, hogy a fogakon kisebb eséllyel tapadhassanak meg a későbbiekben a lepedékek.

Ínygyulladás esetében már a fogkő-eltávolítással is látványos javulás érhető el, a probléma pedig a helyes szájápolási szokások betartásával teljesen megszüntethető. Ilyenkor a duzzadt és vérző íny újra egészséges lehet.
Ha viszont nem gondoskodsz időben a lerakódott meszes lepedék eltávolításáról, akkor fogaid épségét (és akár az egészségedet) is veszélyeztetheted.
Ne engedd, hogy egy 6-12 havonta esedékes fogászati kontroll és a fogkő eltávolítása a szép, egészséges mosoly útjába álljon!
Cikksorozatunk 3. részét ide kattintva érheted el.

Scroll to Top