Mindent a fogszuvasodásról – 2. rész: a fogszuvasodás kezelése

Sorozatunk második részében a már kialakult fogszuvasodás kezelése kerül terítékre. Persze itt is elmondjuk, illetve kihangsúlyozzuk, hogy a legfontosabb a megelőzés: a gondos szájápolás, és a megfelelő táplálkozás. Ha viszont már megtörtént a baj, és az orvos fogszuvasodást diagnosztizált, vagy te magad vetted észre az elváltozást, akkor fontos, hogy minél hamarabb elvégezzék a szükséges beavatkozásokat.

A fogszuvasodás kezelése az egyes stádiumokban

Az előző cikkünkben bemutattuk, hogy a fogszuvasodásnak milyen szakaszai vannak. Az egyes stádiumokban más és más a teendő: értelemszerűen egy kezdeti szuvasodás kevesebb beavatkozást igényel, míg, ha már a gyökércsatornát is elérte a betegség, akkor jóval komolyabb kezelés elé néznek a páciensek.

Vegyük most végig a lehetőségeket!

  • A szuvasodás első szakaszában, amikor a savak hatására az ásványianyag-veszteség miatt kialakulnak a fehér pöttyök, még visszafordítható a folyamat. Ilyenkor érdemes felülvizsgálni a táplálkozást és a szájápolási rutint, illetve be lehet szerezni fluoridtartalmú fogkrémet. Emellett fluoridos kezelést is javasolhat az orvos, ami erősíti a fogzománcot.
  • A szuvasodás második stádiumában, az úgynevezett felszíni szuvasodás esetén már fogtömésre lesz szükség, ami azonban nem érinti a dentint. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás kevés tömőanyaggal, gyakorlatilag fájdalomérzet nélkül elvégezhető, de ez persze az egyéni érzékenységtől is függ.
  • A fogszuvasodás kezelése a harmadik stádiumban már egy nagyobb fogtöméssel történik, hiszen a betegség a dentint is érinti.
  • A negyedik szakaszban, mély szuvasodás esetén szükség lehet akár a fogtömés gyógyszeres alábélelésére is, de elképzelhető, hogy ennyi nem lesz elég, és csupán gyökérkezeléssel menthető meg a fog.
  • Ha a szuvasodás eléri a foggyökeret, akkor a gyökérkezelés már elkerülhetetlen. De lehet, hogy egy komolyabb műtéti beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a fogat ne kelljen eltávolítani. Ha még ekkor sem megy a páciens fogorvoshoz, akkor pedig egyetlen megoldás marad: a foghúzás.

Mikor kell fogtömés helyett inlay vagy onlay betét?

Amikor a fogszuvasodás kiterjedt, és túlságosan sok foganyagot kell eltávolítani az előkészítés során, egy egyszerű tömés már nem rögzíthető biztonságosan. Ilyen esetben az inlay vagy onlay betétek jelenthetnek megoldást, amiket a fogtechnikus készít el előzetes mintavétel után, és a rendelőben ragasztja be a helyére az orvos.

A szuvasodás elhanyagolása nemcsak fájdalmas, de költséges következményekkel is járhat, ezért megéri nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Következő, és egyben utolsó cikkünkben azzal kapcsolatban adunk néhány hasznos tippet, hogyan előzd meg a fogszuvasodást.

Scroll to Top