Inlay és onlay betétek vs. fogtömés

A fogszuvasodás sokszor alattomosan támad: miközben kívülről szinte semmi sem látszódik, addig belülről az egész fogat tönkreteheti, mire észreveszik. Az ilyen, nagy kiterjedésű szuvasodások már nem kezelhetők egy egyszerű fogtöméssel, hanem az úgynevezett fogászati betéteket alkalmazzák a szakemberek a megszüntetésükhöz.

Mi a különbség a fogtömések és a fogászati betétek között?

A legnagyobb különbség a fogtömés és a betétek között az, hogy míg a töméseket a fogorvos a rendelőben, a kifúrt, kitisztított és fertőtlenített lyukban alakítja ki, addig az inlay és onlay betéteket fogtechnikus készíti el előzetes mintavétel után. A betétek tulajdonképpen olyanok, mint a korona, csak nem az egész fogat fedik be, hanem a szuvasodás helyét.

Az így elkészített betétet a fogorvos ragasztja be az előre kialakított üregbe, és ezzel helyreállítja a fogat mind esztétikailag, mind pedig a rágóképességet tekintve.

Miért nem alkalmazható bizonyos esetekben a fogtömés?

A fogászati betétek kiterjedtebb szuvasodások esetén javasoltak, de miért is nem jó ilyen esetekben a fogtömés?

Először is, mert ezeknél a nagyobb lyukaknál már nem rögzíthető a tömés teljesen biztonságosan, vagyis könnyen kieshet. Az is fontos szempont, hogy egy kiterjedt szuvasodás egészen mélyre terjedhet, amit ha nem kezelnek megfelelően, akkor másodlagos szuvasodás alakulhat ki.

Egy további okot érdemes még megemlíteni: egy ekkora mennyiségű tömőanyag a megvilágítás hatására összezsugorodhat, a rossz záródás pedig komoly problémákat okozhat a későbbiekben.

Mik az inlay és onlay betétek előnyei a fogtöméssel szemben?

A fogászati betétek két legnagyobb előnye a biztonság és a védelem: ezek a betétek biztonságosan rögzíthetők, ráadásul a fog épen megmaradt részeit is megvédik. Ami lényeges még, hogy az eredeti fog formája is megőrizhető, és a precíz kialakításnak köszönhetően tökéletesen illeszkednek, valamint színben is harmonizálnak a saját fogakkal.

A fogászati betétek alkalmazásával a másodlagos fogszuvasodás kialakulása – pontosabban annak esélye – is csökkenthető, ami persze csak a jó szájhigiénia mellett érvényes.

Scroll to Top