Mindent a fogszuvasodásról – 1. rész: a fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma. Sokszor emlegetjük mi is a Facebook posztokban, illetve a cikkekben is, hogy a lakosság körében végzett kutatások milyen szomorú eredményeket mutatnak ebben a témában.

Elég csak arra gondolni, hogy a gyerekeknek már 12 éves korukra meglehetősen rossz állapotba kerülnek a fogaik. Ekkorra háromnál több rágószervük hiányzik, lyukas vagy tömött. Ahogy pedig halad előre az idő, csak tovább romlik a helyzet, míg végül elérünk arra a pontra, hogy a 65 év feletti lakosság közel harmadának egy saját foga sem marad. És igen, ennek a fogszuvasodás az oka, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb problémák, amiket a helyes szájápolással meg lehetne előzni.

De kezdjük az elején!

Mitől és hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás kialakulása nem egyik napról a másikra történik, ami egyben azt is jelenti, hogy egy kis odafigyeléssel még az elején nyakon lehet csípni. (Persze itt is a megelőzés lenne az elsődleges!) A folyamat a rossz fogmosási szokások, valamint a nem megfelelő táplálkozás – túl sok szénhidrát és cukor – miatt indul be. És ha nem kezelik időben, akkor a fogak elvesztéséhez vezethet.

A nyálban található proteinek a szájüregben visszamaradó cukortartalmú táplálékok lebontása révén egy filmréteget, az úgynevezett plakkot vagy lepedéket hoznak létre a fogak felszínén, illetve az íny alatt. Ezt a ragacsos anyagot a baktériumok is nagyon kedvelik, és előszeretettel telepednek meg benne, hogy ott gyorsan szaporodásnak induljanak.

Ha nem mosunk fogat, akkor ezek a baktériumok „akcióba” lendülnek, és a cukrokat savakká bontják le. Ezek a savak pedig előbb a fogzománcot oldják fel, majd tovább haladnak egészen a dentintől a pulpán át a gyökércsatornákig.

Vagyis jól látszik, hogy rendszeres fogászati kontroll mellett még a kezdeti fázisban el lehet végezni a szükséges beavatkozásokat. Míg, ha a páciens túl későn megy fogorvoshoz, akkor gyökérkezelésre is szükség lehet, illetve legvégső esetben akár a fog eltávolítására is sor kerülhet.

Milyen tünetekkel jár a fogszuvasodás?

A fogszuvasodásnak az egyes fázisokban más-más jelei, tünetei vannak. Nézzük, hogy mire kell odafigyelni a különböző stádiumokban, és mikor kell arra gyanakodni, hogy már elindult a szuvasodás folyamata.

  • Kezdeti szuvasodás, fehér pöttyök a fogzománcon: a szuvasodás első jele a fogfelszínen megjelenő krétafehér foltok, amiknek a kalciumhiány, illetve az ásványi anyagok kioldódása az oka. Ebben a kezdeti szakaszban a betegség még jól kezelhető – a fogorvos elmondja, hogy pontosan mi is a teendő.
  • Felszíni szuvasodás, zománckopás: a második stádiumban megreped a zománc, majd megbomlik a fogfelszín. Ekkor az ásványi anyagok már nem képesek visszaépíteni a fogzománcot, és visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el. Épp ezért fontos, hogy ha ilyen jeleket tapasztalsz, minél előbb keresd fel a fogászatot!
  • Közepes szuvasodás, dentinromlás: az előbbi állapotok kezelésének hiányában a szuvasodás eléri a fogzománc és a pulpa közötti réteget, az úgynevezett dentint. A dentin szerkezete ekkor megbomlik, és üreg alakul ki benne. A lyuk mellett a tünetek között szerepelhet továbbá, hogy a fog érzékennyé válik a melegre és a hidegre, sőt, akár fájdalom is kialakulhat.
  • Mély szuvasodás, a fogbél érintettsége: a fog központja, azaz a fogbél vagy pulpa lesz a következő „áldozat”, amennyiben a páciens eddig a pontig még mindig nem kereste fel a rendelőt. Ha a fogbélig eljutnak a baktériumok, akkor már genny is keletkezhet, és károsodhatnak az idegek és a véredények is. A fájdalom felerősödik és állandósul, a lehelet és a szájíz pedig kellemetlenné válik.
  • Üregképződés, a foggyökér károsodása: a fogvesztés előtti utolsó stádium, amikor a szuvasodás eléri a foggyökeret, és a kapcsolódó csontokra is átterjed. Ilyenkor már az íny is bedagad, a genny pedig akár további betegségeket is okozhat.

Nem hangzik jól, ugye? Hogy hogyan lehet a fogszuvasodást kezelni és megelőzni, azt a folytatásból megtudhatod. De addig is ne felejtsd el: a helyes szájápolás, illetve az éves fogászati ellenőrzés sok fölösleges szenvedéstől szabadíthat meg!

Scroll to Top