Mindent a fogszuvasodásról – 3. rész: a fogszuvasodás megelőzése

A sorozat harmadik, és egyben befejező részében a fogszuvasodás megelőzése lesz a témánk. Hiszen itt is igaz, hogy jobb a problémákat elkerülni, mert a kezelés mindig költségesebb, és ha súlyos a szuvasodás, akkor kellemetlen is. Annak ellenére, hogy fájdalommentes fogászati eljárások, valamint modern eszközök állnak rendelkezésre ma már a beavatkozások során.
A fogszuvasodás megelőzéséért alapvetően három dolgot tehetsz: odafigyelsz a jó szájhigiéniára, megfelelően táplálkozol, és legalább évente egyszer részt veszel a fogászati ellenőrzésen.

Fogszuvasodás megelőzése: helyes fogápolás

Hogy hogyan alakul ki a fogszuvasodás, azt egy korábbi cikkünkben részletesen is leírtuk. A folyamat lényege, hogy a fogak felszínén lerakódó plakkban baktériumok telepednek meg, amik azután a szájban visszamaradó táplálékokat (elsősorban a cukrokat) savakká alakítják.
Vagyis, ha betartod a napi kétszeri fogmosást, és használsz fogselymet, valamint szájvizet, akkor eltávolíthatod a lepedéket, és megakadályozhatod, hogy nagyobb mennyiségben képződjön. Így a baciknak nem lesz táptalaja, amin szaporodásnak indulhatnának. Ha pedig kevesebb a kórokozó a szádban, akkor a fogszuvasodás esélye is kisebb lesz.

A megfelelő táplálkozás is lényeges

A jó szájhigiénia mellett a megfelelő táplálkozás szerepe is fontos a fogszuvasodás megelőzése szempontjából. Nemcsak arról van szó, hogy változatosan kell étkezni, és figyelni kell a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelére, hanem arról is, hogy például az esti fogmosás utáni nassolásokat el kell kerülni. Ha mégis lecsúszik valamilyen édesség vagy bármi egyéb, újra meg kell tisztítani a fogakat.
Ha nem teszed, akkor a mikroorganizmusok egész éjszaka „dolgozhatnak”. Ráadásul ilyenkor nyál sem termelődik, ami valamilyen mértékben segíthet kimosni a szájból a bacikat, illetve az ételmaradékot is.

A rendszeres fogászati ellenőrzés szerepe a megelőzésben

A kezdeti fogszuvasodást nem mindig lehet észrevenni, különösen torlódott fogak esetén. Éppen ezért van nagy szerepe a fogorvosi kontrollnak, ilyenkor ugyanis az alapos, szakember által végzett vizsgálat fényt derít a problémákra. És egy kisebb, felszíni szuvasodás betömése mégiscsak kellemesebb, mintha a gyökérkezelésig fajulna a helyzet.

Scroll to Top