+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Mikor és miért szükséges a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés az egyik legrettegettebb fogászati kezelés. Annak ellenére éreznek így a páciensek, hogy ma már ez a beavatkozás is szinte fájdalommentes egyrészt a modern diagnosztikának, másrészt pedig az új eljárásoknak köszönhetően.

Ráadásul felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség erre a kezelésre, és el lehet-e kerülni?

Miért kell gyökérkezelés egy egyszerű tömés helyett?

Létezik egy mondás: nem a fogászat drága, hanem a halogatás. Vagyis ha túl sokáig vársz, és nem keresed fel időben a fogorvost, akkor elfelejtheted a tömést, és jöhet a gyökérkezelés.

Profán példával élve olyan ez, mint a kerékpár vagy az autó szervizelése. Ha minden évben elviszed átnézetni, akkor azonnal kiderül a probléma, amit viszonylag könnyű helyrehozni. Ugyanez igaz a fogakra is. Ha megjelensz az éves fogászati kontrollon, vagy azonnal felkeresed a rendelőt fogfájás esetén, akkor elég lesz a tömés is.

Ha kicsit tovább vársz, akkor lehet, hogy a szuvasodás nagy kiterjedése miatt az esztétikus tömés helyett fogbetétet kell alkalmazni. Ha pedig elhal a fogad belseje (pulpa), akkor jön a fog kihúzása előtti utolsó megoldás, a gyökérkezelés. Ennyire egyszerű a menetrend.

Mindezt persze megelőzheted a jó szájhigiéniával, és azzal, ha nem blicceled el a fogászati ellenőrzéseket.

Mi történik a gyökérkezelés során?

Képzeld el, hogy van egy fogad, aminél a fertőzés már olyan kiterjedt mértékű, hogy elérte a fogbelet, a foggyökeret és az idegeket, a fogkamrában pedig elszaporodtak a baktériumok. A gyulladás mellett ráadásul tályogok is kialakulhatnak, ha a fertőzés szétterjedt a gyökércsúcsok mentén.

Hogy az ilyen fogat meg lehessen menteni, ahhoz előbb el kell távolítani a fertőzött részeket: a fogbelet és a roncsolódott idegszövetet. Ha ez megtörtént, akkor jöhet a gyökértömés, aminek a további fertőzések megakadályozása a célja, illetve az adott fog funkciójának visszaállítása.

A beavatkozás általában több ülésben történik, és gyakran csak ideiglenes töméssel kerül lezárásra a kezelt fog, de gondolj arra, hogy az eljárás végén megmarad a saját fogad, ami nagy kincs.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.