Mennyi ideig tart és hogyan történik egy fogtömés?

A fogszuvasodás a második leggyakoribb betegség a felnőttek körében (az első a nátha), és a legtöbben legalább egyszer átesnek fogtömésen életük során. Sokan mások még többször, de most ne menjünk bele a részletekbe, mert az ijesztő lenne.
Viszont arról általában keveset tudnak páciensek, hogy pontosan mi is történik a kezelés során. Emlékeznek a fúró hangjára, a kellemetlen szagra, az érzéstelenítésre, de ez csupán a felszín. Kezdjük az elején…

1. Eltávolításra kerülnek a szuvas részek

Miután az érzéstelenítő kifejtette a hatását, sor kerül a szuvas részek eltávolítására. A fúró hangja miatt valószínűleg Te is ezt a részt utálod a legjobban, de szerencsére maga a fúrás nem tart sokáig: 1-2 perc, és már nyoma sincs a baktériumokkal, illetve egyéb, az ételből származó törmelékkel teli szuvas résznek.
A törmelék miatt sem kell aggódnod, mert azt egy kis „porszívóval” elszívjuk, így az nem jut a torkodba, sem a szád más területeire.

2. A kifúrt rész megtisztítása

Miután a fúróval végeztünk, még van némi teendő a lyukkal: meg kell tisztítani, majd ki kell alakítani az üreget, ahová a tömés kerül. Hogy ez az üreg mekkora, és milyen formájú, az a szuvasodás mértékétől és az adott fog méretétől függ. Gyakorlatilag nincs két egyforma lyuk – minél kiterjedtebb a betegség, annál nagyobb részt kell a beavatkozás során eltávolítani a foganyagból.
Az üreg megtisztítása két részből áll: a mechanikai után még szükség van a fogban megtelepedett káros baktériumok elpusztítására, azaz fertőtlenítésre is.

3. Alábélelés

Gyógyszeres alábélelés csak a nagyon mély kiterjedésű fogszuvasodások esetében szükséges, de a legtöbb tömés alá kerül alábélelés azért, hogy jobb alapot, tapadást biztosítson, és egyúttal lezárja a dentint.

4. Foszforsavas előkészítés

Annak érdekében, hogy a fogtömés a helyén maradjon, kémiailag is rögzíteni kell a fogszövethez. Ez egy ecsetelő segítségével történik, ami után az üreget teljesen ki kell szárítani, és végül jöhet a…

5. Fogtömés

Végre minden a helyére került: az üreg belseje baktériumoktól mentes, sima felületű és megfelelően előkészített, mehet is bele rétegenként a képlékeny tömőanyag, ami majd a kék fény hatására szilárdul meg.

6. A rágófelület kialakítása, polírozás

A fogtömés utolsó lépéseként kialakításra kerül a rágófelület, majd jöhet a polírozás a sima felületért, és a próba a jól ismert kék színű papír segítségével. Ha a harapási magasság is beállításra került, akkor kész a tömés, azt azonban fontos tudnod, hogy amennyiben az érzéstelenítés elmúlta után valamilyen problémát tapasztalsz – pl. túl magasnak érzed a tömést –, akkor várunk vissza a rendelőbe, hogy elvégezzük a szükséges korrekciókat.
És hogy mennyi ideig tart maga a beavatkozás? Ez sok tényezőtől függ, de a legtöbb esetben fél óra elég hozzá, hogy megszabadulj a szuvas fogtól, és újra élvezhesd az étkezés és a felszabadult nevetés örömét.

Scroll to Top