Fogbeültetés - Implantátumok

A fogimplantáció a ma létező legmodernebb megoldás az elveszített fogak pótlására, mert a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül ad esztétikus és hosszú távú megoldást.

Miért érdemes klinikánkat választania, ha Ön is szeretne élni a fogimplantáció előnyeivel?

Mi is az a fogimplantátum?

A fogimplantátum lényegében egy mű foggyökér, amit sebészi úton ültetünk be az állcsontba, és erre illesztjük aztán rá magát a fogpótlást, ami lehet például fémkerámia korona, vagy az esztétikusabb, fogakkal megegyező színű cirkonvázas korona. A fogimplantátum készülhet titánból vagy cirkonból, és hidak rögzítésére is jó megoldás.

Az implantátumok legtöbbször csavar vagy henger alakúak, és általában 3-6 mm az átmérőjük, hosszuk pedig 7-21 mm. A beültetett implantátumok nem váltanak ki semmiféle allergiás reakciót.

Milyen előnyei vannak a fogimplantátum beültetésének?

A fogimplantáció menete

Első lépés

Első lépésben eldöntjük, hogy az Ön esetében alkalmazható-e a módszer.

Az implantációt mindig egy konzultációs és állapotfelmérés követi egy CT felvétel kielemzésével.

A fogimplantáció ellen szól, ha Ön sokat dohányzik, cukorbeteg, vérzékenységi problémában szenved, és egyes gyógyszerek szedése is az ellenjavallatok sorát gyarapítja. A döntés meghozatalához fogorvosi vizsgálattal és röntgenfelvétel készítésével megállapítjuk, alkalmas-e az állcsont a műgyökér befogadására, és adott esetben általános orvosi vizsgálatra (például laborvizsgálat) is szükség lehet.

Első lépés

Második lépés

Átbeszéljük a részleteket.

Megtervezzük az implantációt. Megnézzük, hogy szükséges csontpótlás vagy elegendő csontállomány áll rendelkezésre. Megbeszéljük, hogy hány implantátum beültetése történjen meg, várhatóan mennyi időnek kell majd eltelnie a műgyökér beültetése után a fogpótlásig, mekkora költséggel jár majd Önnek mindez, és ha a kezelés mellett dönt, akkor megbeszéljük az implantáció időpontját is. Elképzelhető az is, hogy a beültetés előtt még egy alkalmat megbeszélünk, például fogkőeltávolításra szükség lehet a művelet elvégzése előtt.

Második lépés

Harmadik lépés

Csontpótlás (szükség esetén, ha nics elegendő csontállomány)

Mikor van szükség csontpótlásra?

Vannak olyan esetek, amikor nem áll rendelkezésre elegendő csontszövet az állcsontban az implantátumok beültetéséhez. Ennek anatómiai okai is lehetnek, vagy régebbi foghiány esetén a csontszöveg visszafejlődése is okozhatja. Ezekben az esetekben is megoldható az implantátum behelyezése, csak csontpótlásra is szükség lesz. A csontpótlás történhet speciális csontpótló anyag használatával, arcüreg emeléssel (sinuslift), de akár csontátültetésre is szükség lehet.

Harmadik lépés

Negyedik Lépés

Fogbeültetés

A műgyökér beültetését szakképzett és nagy tapasztalattal bíró implantológus kollégánk végzi. Először kis bemetszéseket ejt az ínyen, azért, hogy hozzáférhessen a csontfelszínhez. Ezután egy vékony fúróval egy csatornát fúr, ez lesz az implantátum helye, és a felesleges csontrészek eltávolításával a műgyökér vastagságához igazítja a csatornát. Miután elkészült a megfelelő méretű és formájú üreg, kollégánk behelyezi és rögzíti a műgyökeret, majd összevarrja a fogínyt. Az egész művelet nem okoz nagyobb kellemetlenséget, mint egy foghúzás, vagy gyökérkezelés. Maga az eljárás, mivel helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentes. Az implantációt követő napokban érezhet némi fájdalmat, ami jól reagál a fájdalomcsillapító gyógyszerekre.

Negyedik Lépés

Ötödik lépés

Varratok – Implantátumok beépülése

Egy héttel később ismét találkozunk, hogy eltávolítjuk a varratokat. Ezután megvárjuk, amíg csontos kapcsolat alakult ki a beültetett műgyökér és az állcsont között, ez általában 3-6 hónapot vesz igénybe. Ekkorra a beültetett implantátumok olyan szinten rögzülnek, hogy könnyedén ellenállnak a rágás során kifejtett erőnek. Így elkészülhet a végleges implantátum, ami megbeszélés szerint lehet fémkerámia vagy a modernebb és rendkívül esztétikus cirkonvázas korona. Érthető, ha soknak tűnik kivárni a 3-6 hónapos gyógyulási időt, hiszen – főleg elöl lévő fogak esetén – 1 nap is sok fog nélkül, éppen ezért, ha szeretné, erre az időre ideiglenes koronát is készítünk.

Ötödik lépés

Hatodik lépés

Koronák elkészítése

Az implntátumok beépülése után(3-6 hónap) indulhat a koronák elkészítése, ami már az utolsó fázisa, hogy újra élethű fogai legyenek.

Ezután nincs más dolga, mint kiélvezni a fenti műveletek eredményét – az esztétikus és jól használható fogakat, amelyek évtizedeken át szolgálják majd. A tartós eredményhez azonban nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati kontroll, munkatársaink ebben is szívesen állnak rendelkezésére.

Hatodik lépés

Ha egy darab implantátum beültetésére kerül sor, akkor az mindennel együtt 30-40 percet vesz igénybe. Ha több implantátumot ültetünk be egyszerre, vagy éppen csontpótlásra is szükség van, akkor 1-3 órás is lehet a művelet (a részletek átbeszélésekor meg tudjuk mondani, hogy az Ön esetében milyen hosszú lesz a kezelés).

A beültetett fogimplantátum akár egész életen át kitart. Nem fenyegeti a szuvasodás veszélye, és jobban ellenáll a terhelésnek, mint az eredeti fogak. A műgyökérre helyezett korona viszont körülbelül 10-15 évente cserére szorulhat. A tartósságához elengedhetetlen az alapos szájhigiénia és a rendszeres fogászati kontroll.

Hasznos írásaink a témában

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567

Rólunk

Rendelőnkben közel 10 éves működése alatt több ezer páciensünket tudtunk segíteni visszaadni a esztétikus mosolyát, mindezt fájdalommentesen és a legjobb kollégáinkkal. Mindig fontos számunka ez elégedettség. Hiszünk a emberi bánásmódban, ezért is törekszünk a családias környezet fenntartásában rendelőnkben.

Elérhetőségeink

Telefonszám
+36206695169
 
Cím

1056 Budapest, Duna utca 3, félemelet 6.

Scroll to Top