A 9 legérdekesebb tény a fogászati implantátumokról

Aranyérmes fogpótlás, ami töretlenül népszerű a páciensek körében: az implantátum az egyik legmodernebb fogászati eljárás, ami páratlan módon szünteti meg a foghiányt. Hogy ne csak a száraz tényekről beszéljünk, most összeszedtünk 9 érdekességet róla.
1. A fogászati implantátum nem újkeletű dolog, hiszen az elveszített foggyökér pótlásával már évezredekkel ezelőtt is próbálkoztak. A maják például kagylóhéjakat fúrtak a csontba, de a megfelelő alapanyagot csak az 1960-as években találta meg egy svéd professzor (nagy tisztaságú orvosi titán).
A napjainkban használt titánimplantátumok az elmúlt évtizedekben bebizonyították, hogy nemcsak biztonságosak és allergiamentesek, de hatékonyak is.
2. A fogászat több módszer is ismer az elveszített fogak pótlására, de a fogászati implantátum az egyetlen, ami az eredeti fogakhoz hasonló esztétikumot és érzést nyújtja.
3. A fogászati implantátum készülhet cirkóniumból is a még tökéletesebb esztétikum elérése érdekében (hiszen ez az anyag teljesen fehér a szürke titánnal szemben). Szakértők szerint azonban a titánnal jobb eredményeket érhetünk el, és az nagyobb biztonsággal nő össze az állcsont szöveteivel.
4. A fogászati implantátumot nem fenyegeti a fogszuvasodás, de a fogkő ugyanúgy megtelepedhet a fogpótláson, ezért a szájhigiéniát és a rendszeres fogorvosi kontroll fogbeültetés után hanyagolhatjuk el.
5. A fogászati implantátum az egyetlen olyan fogpótlás, amivel megóvhatjuk állcsontunkat, és amivel megelőzhetjük annak sorvadását.
6. Évente 500 ezer embernek ültetnek be fogászati implantátumot csak az Egyesült Államokban, ahol több mint 3 millióan rendelkeznek már ilyen fogpótlással.
7. A fogbeültetések 98 százaléka sikeres, és a kockázatok tovább csökkenthetők, ha megfelelő szakorvost választunk, aki odafigyel a kizáró tényezőkre, és ha lehetséges, segít megoldani a különböző problémákat. Ezáltal a későbbiekben már lehetővé válhat a még biztonságosabb fogbeültetés.
8. Ma már léteznek biztonságos miniimplantátumok is, amiket azoknál a pácienseknél lehet alkalmazni, akiknek túl keskeny a csontjuk, így oda a hagyományos méretet nem lehetne beültetni. A miniimplantátumok kiválóan alá tudnak támasztani fogsorokat, ezáltal az idős páciensek újabb esély kapnak a stabil mosolyra.
9. A fogászati implantátumok piaca folyamatosan bővül. Szakértők úgy saccolják, hogy az Egyesült Államokban 2018-ra átlépi a 6 milliárdos forgalmat.
Ez a tény kiválóan mutatja, hogy mennyire megbíznak a fogorvosok és a páciensek a technológiában.

Scroll to Top