+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Szenzációs felfedezés: még sikeresebbek lehetnek a fogbeültetések

95-96 százalékos sikeresség, akár élethosszig tartó rögzülés, valamint egyedülálló esztétikum. A fogászati implantátum az egyik legnépszerűbb fogpótlási eljárás lett napjainkra: csak az Egyesült Államokban több mint 3 millió páciensnek pótolták már így az elveszített fogait, és Magyarországon is mind gyakoribb a használata.

Az ok egyszerű: a titánból készült fogászati implantátum nemcsak stabil, de biokompatibilis is, vagyis nem okoz allergiás reakciót. És ha ez nem lenne elég, még erősebben is rögzül a helyén, mint eredeti fogaink.

Egyre ritkábban, de még ma is előfordulhat ugyanakkor, hogy bizonyos pácienseknél nem stabilizálódik a műgyökér, és az implantátum kilökődik a helyéről. A Plymouthi Egyetem kutatóinak új módszerével viszont tovább növelhető az amúgy is páratlan sikerességi ráta.

Mitől nem sikerülhet egy fogbeültetés?

Ha egy fogbeültetés nem sikerül, akkor a problémát általában ezekre az okokra lehet visszavezetni:

  • nem megfelelő a páciens szájhigiéniája,
  • fertőzés alakult ki az érintett területen,
  • valamint nem történt meg a csontos összenövés.

A nagy tudású és tapasztalt szájsebészek, valamint a felhasznált korszerű technológia és protokoll miatt manapság nagyon ritka az, hogy fogorvosi hiba miatt nem rögzül egy fogászati implantátum.

Annál gyakoribb, amikor az implantátum kilökődését az úgynevezett peri-implantitis okozza, ami lényegében a műgyökerek körül szövetekben kialakuló gyulladás, és amely az eredeti fogaknál tapasztalhat fogágybetegséghez hasonlít.

Hogyan növelhetjük a jövőben a fogbeültetések sikerességét?

A Plymouthi Egyetem kutatói szerint azzal, hogy a most használt nagy tisztaságú orvosi titán helyett a jövőben titánium-oxid és ezüst keverékét, valamint hirdoxiapatitos nanoköpenyt használunk a gyártáskor.

A hidroxiapatit egy jó bioaktivitással rendelkező, kemény és lágy szövetekbe beépülő alapanyag, az ezüstről pedig köztudott, hogy milyen hatásos a fertőzések ellen.

Az új ötvözet a kutatók szerint 97,5 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy implantátumok felszínén baktériumok telepednek meg, így ritkábban alakulhat ki fertőzés a műgyökér körül.

 

 

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.