3 érdekes tény az implantátum felépítményről

Ha a fogászati implantátumokat egyetlen pozitív tulajdonságuk alapján kellene jellemezni, akkor a legjobban talán ezzel a szóval tehetnénk meg:

  • stabilitás.

Az ok nagyon egyszerű: felmérések szerint a műgyökér több mint 95 %-a sikeresen rögzül, és kilökődés nélkül szolgálja tulajdonosát, akár egész életre szólóan. Ha pedig a gyógyulási folyamat problémamentes, akkor az implantátum köré épült csont kiválóan megtartja a műgyökeret, valamint a rá csavarozott fogpótlást is.
A fogbeültetés utáni gyógyulási időszak 3-6 hónapot vesz igénybe, de ha a csontosodás sikeresen megtörtént, akkor nincs más hátra, mint a köztes eleme (a felépítmény) és a korona felhelyezése.
A felépítmény a „műgyökeret” és a fogpótlást köti össze
A fogpótláshoz szükséges elemek közül kevésbé ismert darab az úgynevezett felépítmény.
Ez az elem az implantátumot és a koronát hivatott összekötni, és úgy funkcionál, mint eredeti fogaink esetében a lecsiszolt csonk.
A fogmű behelyezését tehát a következőképpen kell elképzelni:

  1. Helyi érzéstelenítés után a szakember bemetszi az ínyt, majd becsavarja az implantátumot, és végül lezárja a fogínyt.
  2. Néhány hónap alatt megtörténik a teljes gyógyulás és a csontos rögzülés. Ezután kerül a felépítmény az implantátumra, mégpedig egy apró csavar segítségével.
  3. A legutolsó lépésre, azaz a korona felerősítésére már csak pár napot kell ezután várnunk.

A felépítmény kiemelkedik az ínyből
A csontban rögzülő implantátummal ellentétben az arra csavarozott felépítmény a beragasztott korona nélkül jól látható, hiszen az kilóg az ínyből. A felépítmény ugyanazt a célt szolgálja, mint eredeti fog esetében a lecsiszolt fogcsonk, és általában titánból készül, pont úgy, mint az implantátum maga.
Cirkon korona alá viszont cirkonból készült felépítményt érdemes kérni, mégpedig esztétikai okokból.
Hogy miért?
Azért, mert ha a fogíny később sorvadni kezd, akkor láthatóvá válik egy vékony sáv a felépítményből, és ez nem mondható épp esztétikusnak, ha a köztes elem titánból készült.
Titán felépítmény esetén ugyanis ez a felbukkanó sáv sötét, mégpedig ezüstös-szürke színű. A cirkon ezzel szemben fehér, hatása így szebb, természetesebb.

Scroll to Top