+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Új módszer, amivel még sikeresebb lehet a fogbeültetés?

95-97 százalékos sikerességi ráta? A fogbeültetés már így is egy sikertörténet, amely több millió páciensnek adta vissza egy jobb élet reményét. A fogászati implantátum az egyik leghatékonyabb és legjobb megoldás az elveszített fogak pótlására, azonban így is előfordulhat, hogy a műgyökér valamiért kiesik a helyéről.

Miért van ez? Vajon elérhető-e a 100 százalékos sikerráta? Megakadályozható-e idővel a fogászati implantátum kilökődése?

Kutatók most egy új módszert dolgoztak ki, amivel még biztosabb és tartósabb lehet a fogbeültetés.

Mikor nem sikerülhet a fogbeültetés?

A fogászati implantátumok elveszítését általában a következő okok váltják ki:

  • mechanikai probléma,
  • a műgyökér nem csontosodik be,
  • valamint idővel olyan gyulladás alakul ki az implantátum körül, amely meggyengíti a csont és a pótlás kapcsolatát.

Ez utóbbi (vagyis a periimplantitis) az egyik leggyakoribb oka a fogbeültetés sikertelenségének, pedig az esetek többségében a probléma megfelelő szájhigiéniával megelőzhető.

A legkorszerűbb fogászati implantátumrendszerek a fertőzés lehetőségét azzal próbálják csökkenteni, hogy a műgyökereket különleges antibakteriális bevonattal látják el. A School of Biological Sciences, a Peninsula Schools of Medicine and Dentistry és a University of Plymouth kutatói azonban most új módszert kísérleteztek ki, amivel még sikeresebb lehet a fogbeültetés.

A kulcs a még tökéletesebb bevonat

A kutatók szerint egy ezüstöt, titánium-oxidot és hidroxiapatitot tartalmazó bevonattal csökkenteni lehet a periimplantitis kialakulásának kockázatát.

A baktériumokat tartalmazó biofilm egy ilyen bevonat miatt nem tapad meg az implantátum felszínén, vagyis nem alakul ki gyulladás az érintett területen, sőt, ez a megoldás elősegíti a csontosodást és a csont gyorsabb gyógyulását is.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.