6 tévhit a kivehető fogsorról

Ha abból a tényből indulunk ki, hogy a 65 év feletti magyar lakosság harmadának nincs már egyetlen foga sem, akkor nem meglepő, hogy rengetegen készíttetnek és hordanak teljes kivehető fogpótlást. És bár a fogtechnika folyamatosan fejlődik, azaz egyre szebb és kényelmesebb protézisek készülnek, még manapság is sokan esnek kétségbe a diagnózis hallatán.
Pedig egyáltalán nem kellene. Kivehető fogsorral élni ugyanis nem szégyen, sőt, egy szakszerűen elkészített protézis nemcsak a rágás képességét adja vissza, hanem magabiztosabbá is tesz. De miért is van sokakban ellenérzés? Talán a protézisekről terjedő tévhitek miatt, amikből néhányat most megpróbálunk eloszlatni.

Tévhit 1: a protézis nem lehet esztétikus

Ezt sajnos még mindig gyakran hallani, pedig egyáltalán nincs így. Sokan számolnak be arról, hogy ha nem mondják el az ismerőseiknek, hogy kivehető fogsort viselnek, akkor azok észre sem veszik. Ennél több bizonyíték talán nem is kell arra, hogy ezek a modern protézisek már valóban esztétikusak, és nem kell szégyellni a viselésüket.
És abba sem árt belegondolni, hogy a fogatlanság sokkal kínosabb, és ez nem csak esztétikai kérdés. Hiszen a rágás az emésztés első „lépcsője”, enélkül a tápanyagok sokkal rosszabbul szívódnak fel, vagyis az egészség is kockán forog.

Tévhit 2: a kivehető fogsor csak idősebb korban jó megoldás

Az idősebb korosztályban valóban többen hordanak kivehető fogsort, de nincs kőbe vésve, hogy fiatalabb korban ne lehetne viselni. Természetesen ekkor még számos egyéb megoldás is a rendelkezésre állhat – implantátum beültetése vagy részleges kivehető fogsor –, de előfordulhat, hogy nincs más opció.
Ilyenkor arra kell elsősorban gondolni, hogy milyen előnyökkel jár a kivehető fogsor viselése, és nem figyelni a negatív hangokra.

Tévhit 3: kivehető fogsorral képtelenség rendesen beszélni és enni

A kezdeti időszakban valóban furcsa lesz majd az új kivehető fogsor. Ha egy régi lett lecserélve, akkor ahhoz viszonyítva teljesen más lesz a viselése. Vagyis megváltozik a beszéd, és a rágást is újra meg kell szokni vele. De ez nem lehetetlenség, csupán némi gyakorlás és türelem kell hozzá, hogy „beálljon” a protézis, hozzáidomuljon az ínyhez, és utána nem lesz semmi gond.

Tévhit 4: a protézist nem lehet megszokni, kényelmetlen

Itt alapvetően két dolgot kell kiemelni. Az egyik a megszokás időszaka, ami bizony erőt próbáló lehet egyeseknél. Az általános tapasztalat az, hogy a legtöbben minden további nélkül képesek megszokni a protézist. Persze nekik is kitartónak kell lenniük, és nem szabad feladniuk az elején.
Van azonban egy másik ok, amiről kevesebb szó esik, és ami miatt tartja magát ez a nézet. Tudni kell, hogy az emberi test folyamatosan változik, így az állcsont is, plusz a fogsor viselésétől az íny sorvadni kezd. (Ami egyébként teljesen természetes.) Ha a fogpótlás nem lesz alábélelve, azaz nem igazítjuk hozzá ezekhez a változásokhoz, akkor később a kezdetben még kényelmes protézis viselése is fájdalmassá válhat.
Ezért fontos a rendszeres fogászati kontroll a protézis viselői számára is, hiszen az esetleges problémák ilyenkor javításra kerülnek.

Tévhit 5: egyik fogsor olyan, mint a másik

Ha ez így lenne, akkor nem is lenne szükség fogorvosra és fogtechnikusra. Kínában előre legyártanának egy csomó protézist, és csak meg kellene rendelni az internetről. Csakhogy a kényelmes és jól „működő” protézishez pontos mintavétel szükséges, és persze az sem mindegy, hogy milyen minőségű anyagokból készül.
Az állcsont és a száj anatómiája ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat, ezért csak az egyedileg elkészített protézisek láthatják el megfelelően a funkciójukat.

Tévhit 6: aki kivehető fogsort visel, annak nem kell többé fogorvoshoz járnia

Ezt a témát már érintettük fentebb, de érdemes egy külön pontot is szentelni rá. Ez a tévhit ugyanis több szempontból is káros. Egyrészt szó volt már az állcsont és az íny változásai által okozott problémákról, de a kontroll teljes fogatlanság esetén a szájban kialakuló más tünetek miatt is fontos – például a daganatos megbetegedések diagnosztizálása szempontjából.
Fogorvoshoz tehát akkor is kell járni, ha valaki kivehető fogsort visel!

Scroll to Top