Miért fontos a fogászati kontroll teljes fogatlanság esetén?

Sajnos sokan hajlamosak úgy gondolkodni, hogy ha nincs már egyetlen saját foguk sem, és kivehető fogpótlást viselnek, akkor nekik nem is kell felülvizsgálatra járni. Pedig attól, hogy valaki elveszítette az összes fogát, még akadhatnak olyan súlyos problémák, amiket csak a fogorvos vesz észre.
Éppen ezért fontos a rendszeres fogászati kontroll akkor is, ha a természet nem volt túl kegyes, vagy a helytelen fogápolási szokások miatt elvesztetted az összes fogad. Ha pedig abból a szomorú tényből indulunk ki, hogy a magyarok nagyjából 8%-a teljesen fogatlan, akkor érthető, hogy miért fontos felhívni a figyelmet a kontroll fontosságára.

Milyen gyakran kell felkeresni a fogorvost teljes fogatlanság esetén?

A gyakoriságban tulajdonképpen nincs különbség akkor, ha van még fogad, vagy ha már az összeset elvesztetted. Azaz évente egy alkalommal mindenképpen érdemes időpontot kérned a fogorvosodtól akkor is, ha egyébként nem tapasztalsz semmilyen rendellenességet. Hiszen attól, hogy te nem látsz valamit, az még ott lehet, és éppen arra való a felülvizsgálat, hogy kiderüljenek az esetleges rejtett betegségek.
Ugyanúgy igaz az is, hogy ha észreveszel valamit, például kitapogatod a nyelveddel, vagy fájdalmat érzel, akkor ne várj sokáig, és mielőbb menj vele fogorvoshoz!

Mi történik teljes fogatlanság esetén a fogászati kontrollon?

Ebben az esetben is akadhat számos teendő, és az orvos több dolgot is megnéz, ha pedig kell, akkor kezel. Lássunk néhány példát arra, hogy mi történhet a kontrollon.

  • A fogpótlás ellenőrzése: mivel az ember csontszerkezete folyamatosan változik, nem árt időről időre megnézni, hogy a fogpótlás még mindig jól illeszkedik-e, és nincs-e esetleg szükség új protézisre. Ha kell, akkor a fogpótlás professzionális tisztítását, polírozását is el lehet végezni, illetve a javítását, igazítását, ha szükséges.
  • A szájüreg teljes körű vizsgálata: ide tartozik az íny állapotának ellenőrzése, mert előfordulhat, hogy a nem megfelelő protézis ínygyulladást, illetve egyéb elváltozást okozhat, például fekélyeket. A felülvizsgálat során az olyan súlyosabb betegségek is diagnosztizálhatók, mint a daganatok.

Külön kiemeljük a cukorbetegségben szenvedőket, ők ugyanis sokkal hajlamosabbak az ínybetegségekre, fertőzésekre. Az ő számukra tehát még fontosabb a rendszeres fogászati felülvizsgálat, hogy minél előbb kiderüljön, ha baj van, és elkezdődhessen a kezelés.

  • Tanácsadás: az éves kontroll arra is kiváló alakalom, hogy a felmerülő kérdésidre választ kapj.

A fentiek is bizonyítják, hogy milyen fontos a rendszeres ellenőrzés teljes fogatlanság esetén is, ezért soha ne hagyd ki!

Scroll to Top