Fogápolási tévhitek: 10 hamis állítás, amit jó, ha tudsz

Fogápolási tévhitek bizony szép számmal keringenek, és az is tény, hogy néha nehéz kiigazodni az egymásnak ellentmondó információk között. Elég akkor fogkefét cserélni, ha a régi már tönkrement. A rossz fogakért egyedül a gének felelősek. És még hosszan sorolhatnánk azokat a hamis állításokat, amik akár a fogak egészségébe is kerülhetnek.
Hogy eloszlassuk a félreértéseket, összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb fogápolási tévhitet. Lássuk, mik ezek!

1. Elég akkor lecserélni a fogkefét, ha a sörték már szétállnak: HAMIS!

Egy jó minőségű fogkefe ára könnyen elérheti az 1200-1500 forintot, ezért gyakran érvényesül az a nézet, hogy jó lesz a régi, amíg teljesen el nem kopik. De nem csak az ár lehet az oka annak, hogy valaki nem dobja ki időben a használt fogkefét. Néha egyszerűen figyelmetlenségből nem cserélik le időben.
Pedig nem árt tudni, hogy 3 hónap után 30%-kal csökken a sörték hatékonysága, azaz nem tisztítanak már olyan jól, ezért semmiképpen nem szabad addig várni, amíg a sörték teljesen szétállnak.

2. Fogmosás helyett elég a rágógumi: HAMIS!

A rágógumi olyankor lehet jó megoldás, ha napközben nincs lehetőséged rá, hogy étkezés után fogat moss. A rágó ugyanis fokozza a nyáltermelést, így segít a száj normál pH-jának visszaállításában, de a fogmosást nem váltja ki!

3. Minél erősebben dörzsöljük a fogat, annál alaposabb a fogmosás: HAMIS!

Ha túl erősen dörzsölöd a fogaidat, akkor sajnos többet ártasz nekik, mint amennyit használsz. Az intenzív súrolás ugyanis felsérti az ínyt, elvékonyítja a fogzománcot, valamint fognyaki kopáshoz is vezethet. A fogmosás akkor is hatékony, ha gyengéd, körkörös mozdulatokkal végzed, naponta legalább kétszer.

4. A gyerekek tejfogait nem szükséges ápolni, úgyis kiesnek: HAMIS!

A tejfogakkal sokszor igen mostohán bánnak, hiszen úgyis kiesnek. A helyzet viszont az, hogy a tejfogak állapota a később kibújó, maradó fogakra is hatással lehet, ezért igenis fontos a megfelelő ápolásuk. Arról nem is beszélve, hogy a kicsiknek ebben a korban kell megtanulniuk a helyes szájápolást a felnőttkori egészséges fogakért.

5. Azért rosszak a fogaim, mert ilyen géneket örököltem: HAMIS!

Gyakran hallani ezt az érvet, ami kifogásnak remek, de nem teljesen igaz. A gének valóban hatással lehetnek a szuvasodással szembeni védekezőképességre, de hogy később mennyire lesznek épek, egészségesek a fogak, az csak rajtad múlik. Illetve gyerekkorban a szülőkön.

6. Ha nem fáj a fog, akkor biztosan nincs vele probléma: HAMIS!

Az is egy rossz beidegződés, hogy sokan addig várnak a fogorvos felkeresésével, amíg valamilyen tünet – legtöbbször a fogfájás – nem jelentkezik. Pedig a gondok jóval előbb kezdődnek, akkor, amikor te még semmit nem veszel észre, ezért nem szabad a végsőkig halogatni a fogorvos felkeresését.

7. Étkezés után azonnal fogat kell mosni: HAMIS!

Az étkezések után a szájban kialakuló savas közeg miatt várj minimum 30 percet a fogmosással. A savak ugyanis fellazítják a fogzománcot, ezért nem szabad rögtön nekiesni a fogkefével.

8. Az otthoni fogfehérítés ugyanolyan jó, mint a rendelői: HAMIS!

Az otthoni fogfehérítő módszerek igen vonzók lehetnek, sőt, még olcsók is, mert csak egy csomag szódabikarbónát kell megvenned, vagy pár szem epret. Csakhogy ezek a praktikák károsak a fogzománcra, és a hatékonyságuk sem az igazi. A rendelőben ellenőrzött körülmények között történik a kezelés, a hatása pedig hosszan tart, ezért érdemes inkább ezt választanod.

9. A fluoridokra nincs szükség: HAMIS!

A fluoridok sok vitát váltottak ki a közelmúltban, de az általános nézet az, hogy igenis szükség van rájuk. Többek között védik a fogzománcot, és segítenek a szuvasodás, illetve a káros baktériumok elszaporodásának megakadályozásában.

10. Ha vérzik az íny, akkor nem szabad tisztítani az érzékeny területet: HAMIS!

Ha vérzik az ínyed, és kímélésképpen nem mosol fogat, vagy nem elég alaposan, az csak tovább rontja a helyzetet. Az el nem távolított lepedék miatt súlyos problémák is kialakulhatnak – például ínysorvadás –, ezért tehát ínyvérzés esetén se hanyagold el a fogmosást, illetve keresd fel a fogorvost, hogy kiderítsétek a tünetek okát.

Scroll to Top