Lehet valaki túl fiatal a kivehető fogsorhoz?

A kivehető fogsor megítélése gyakran még ma is negatív, ezért sokan, amikor meghallják, hogy ez az egyedüli megoldás a számukra, nagyon elkeserednek. Emellett gyakran elhangzik az a kijelentés is, hogy: „Te még túl fiatal vagy a kivehető fogsorhoz!”
De mi számít túl fiatalnak? És létezik egyáltalán olyan, hogy valaki túl fiatal ehhez a fajta fogpótláshoz?

A kivehető fogsor „öreges”…

A fenti állítás talán igaz volt régebben, ma viszont már olyan élethű kivehető fogsorok készülnek például a rugalmas anyagokból, amikről szinte nem is lehet megmondani, hogy műfogsorról van szó. Vagyis olyat kijelenteni, hogy a protézis csak az idősebb emberek számára lehet jó megoldás, teljesen értelmetlen.
Persze fiatalabb korban ez a fogpótlás csak a legritkább esetben merül fel, hisz még vannak saját fogak, ezért a fogászati híd, korona, illetve az implantátum beültetése a leggyakoribb eljárások. Előfordulhat viszont olyan eset, hogy valaki egy baleset vagy betegség, netán a rossz szájhigiénia miatt elveszíti az összes fogát.
Ekkor természetesen még több lehetőség közül választhatnak a páciensek, de teljes fogatlanság esetén az implantátumok beültetése meglehetősen költséges lehet. Egy-egy állcsontra ugyanis minimum kettő, de inkább négy implantátum kell, míg a fix híd készítéséhez 6-8 műgyökér szükséges. És persze a megfelelő csontállomány, ami gyakran nem áll rendelkezésre, és nem is pótolható.

Nem kell megijedni a kivehető fogsor viselésétől!

Tudjuk, hogy nem könnyű elfogadni azt a tényt, ha kivehető fogsort kell viselned már a 30-as, 40-es éveidben, de hidd el, ez nem olyan nagy tragédia! Gondolj arra, hogy a legtöbben észre sem veszik majd, neked pedig újra szép mosolyod lesz, és ismét élvezheted a kedvenc ételeidet.
Ha lelkileg megvisel a tudat, hogy ezentúl protézised lesz, akkor bátran oszd meg a kétségeidet a hozzátartozóiddal és a fogorvosoddal, akik segítenek majd átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ha pedig ismersz valakit a közeledben, aki hasonló cipőben jár, akkor támogasd őt, mert ez sokat jelenthet a számára!

Scroll to Top