Mi a szájsebészet feladata?

Amikor fogorvosról beszélünk, akkor azt a legtöbbször gyűjtőfogalomként használjuk, és abba általában a szájsebészetet is beleértjük. Pedig van különbség a két terület között, még akkor is, ha a legtöbb fogászati problémával a fogorvosunkat keressük fel.
Vannak azonban olyan speciális esetek, amik nagyobb szakértelmet igényelnek, és itt jön a képbe a szájsebészet, mint a fogászat legmagasabb szintje.

Mi a különbség a szájsebészet és a „normál” fogászat között?

A szájsebész abban különbözik egy fogorvostól, hogy egy külön szakvizsgát is tesz, ami a bonyolultabb beavatkozások és műtétek elvégzésére is felkészíti. Ezekhez a kezelésekhez gyakran nem elegendő az a felszerelés, ami egy általános rendelőben megtalálható, hanem speciális eszközöket, berendezéseket is igényel.
A szájsebészet tehát a fogászat egy olyan különleges ága, ami nemcsak a fogakat, de az állcsontot és az arcüreget is érinti, és a fogászati implantológiától egészen az elrontott foghúzások helyrehozásáig a beavatkozások széles körét foglalja magában.

Honnan tudom, hová kell mennem?

Hogy egy adott problémával a fogorvost vagy a szájsebészetet kell felkeresni, azt a páciensek nem tudják eldönteni. Vagyis a menetrend általában az, hogy ha fáj vagy valamilyen más tünetet produkál az adott fog, akkor felkeresed a saját fogorvosod, aki diagnosztizálja a problémát, majd javaslatot tesz a kezelésre.
Vagyis a fogorvosod lesz az, aki, ha olyan jellegű a fogászati betegség, akkor elküld a szájsebészhez. Itt fontos megemlíteni, hogy sajnos sokan éppen azért kötnek ki a szájsebészeten, mert túl sokáig halogatják a fogorvosuk felkeresését. Amikor pedig végre eljutnak a rendelőbe, már nem lehet egy egyszerűbb beavatkozással rendbe hozni a problémát.

Mik a leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások?

A szájsebészeti beavatkozások köre igen széles. Beletartozik a már fentebb említett fogászati implantáció, a bonyolultabb fogeltávolítási esetek – például ha az adott fog koronája már letört –, de gyakran a bölcsességfog kihúzása is. Emellett egy ciszta vagy a gyökércsúcs eltávolítása, és a fogágybetegségek kezelése is a szájsebész feladata.
Természetesen léteznek ezeknél jóval bonyolultabb beavatkozások is, mint például az arccsontot érintő baleseti sérülések, illetve a harapási rendellenességek sebészi úton történő ellátása.

Scroll to Top