+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Hogyan lehet megszokni a műfogsort?

Nem szépítjük a dolgokat: egy műfogsor megszokása nem mindig egyszerű! Hogy kinél meddig tart, az egyénfüggő, de nem árt felkészülni rá, hogy akár hosszabb heteket is igénybe vehet, mire végre kényelmesnek érzi majd az ember az új fogsort.

Fő a türelem

Ez az, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Gondolj csak bele, hogy egy olyan – néha igen hosszú – időszak után kapsz egy teljes vagy részleges fogsort, amikor egyáltalán nem, vagy csak nagyon kisszámú fog volt a szádban. Most pedig egy egész fogsor kerül bele, ami kitölti a száj belsejét, így nem csoda, ha kezdetben idegenkedsz tőle.

Éppen ezért lényeges a türelem: magtól értetődik, hogy szükséged lesz némi időre, hogy megszokd a protézis viselését. De nem csak azt, hiszen megváltozik az arcod, a hangképzés, a rágás, egyszóval ez sok tekintetben nagy lépés.

Ha tör, ha irritál, azt mindenképpen jelezd!

Az is fontos, hogy ne törődj bele, ha a műfogsor valahol tör, vagy ha kényelmetlen! Persze, eleinte furcsa érzés, hogy a szádban van, viszont egy jól elkészített protézis megfelelően illeszkedik. Ezt már a próba/próbák alatt tudod tesztelni, és jelezheted, ha valamiféle gond van.

Előfordulhat azonban, hogy bizonyos problémák csak a hosszabb viseléskor jönnek ki – ilyenkor is lényeges, hogy ne legyél mazochista, hanem keresd fel az orvosod. Ő majd megnézi, hogy hol nyom – ennek a nyálkahártyán elég egyértelmű jelei vannak –, és hogy hol kell igazítani a műfogsoron.

Tanuld újra a dolgokat!

Ha eleinte kényelmetlennek és idegennek érzed a műfogsort, akkor semmiképpen nem az a jó megoldás, hogy nem hordod. Ez ugyanis természetes, viszont idővel a lemez szépen összeidomul a szájjal, és észre sem veszed majd, hogy protézised van.

Addig viszont sokat kell hordanod, és vannak olyan tevékenységek is, amiket ismét meg kell tanulnod. Ilyen pl. a beszéd, hiszen megváltozik a hangképzés, ezért az első időkben kínosnak érezheted a társalgást. Ehhez egy jó tipp: otthon olvass fel hangosan egy könyvből, ami remek gyakorlás.

A rágásra, illetve a helyes rágásra is nagy figyelmet kell fordítanod. Fontos, hogy a lemezes műfogsorral kétoldalt kell rágni, ha ugyanis csak az egyik oldalt használod, akkor a protézis kibillen.

És végül egy apró trükk: savanyú cukorka szopogatása megkönnyítheti a műfogsor megszokását.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.