Porcelán héj sérülése: hogyan hozható rendbe?

porcelán héj

A porcelán héj segítségével több probléma is esztétikusan kezelhető, többek között a fogak közötti hézagok (diasztéma), a fogak kisebb sérülései, szabálytalan alakú vagy elszíneződött fogak és a többi. A megoldás nagy előnye a koronákkal szemben, hogy minimális előkészítést igényel, de ugyanúgy a fogtechnikus készíti el mintavétel után, mint a már említett koronákat. És természetesen ott is fellelhető párhuzam, hogy a porcelán héj is megsérülhet, hiszen a mindennapos használat miatt nagy igénybevételnek lehet kitéve.

Milyen sérüléseket szenvedhet a porcelán héj?

Igaz, hogy a porcelán héj minőségi anyagból készül, de azt is figyelembe kell venni, hogy csak a fog külső felszínét borítja. (Ellentétben a fogászati koronával, ami a teljes fogat körbeveszi.) Emiatt a különféle erőhatásoknak sokkal inkább ki van téve, és bizony előfordulhat, hogy megsérül. Ha ilyesmi történik, akkor az a legjobb, ha minél előbb fogorvoshoz fordulunk, aki megvizsgálja a sérült héjat, és javaslatot tesz a további teendőkre.

Porcelán héj esetén a leggyakoribb sérülések a héj teljes leválása, a lepattanás, a repedések és a törések. Ezek a sérülések általában két okra vezethetők vissza: egyrészt a rágásra, hiszen a porcelán erős és ellenálló anyag ugyan, de a héj meglehetősen vékony, illetve rugalmatlan. A másik gyakori tényező az éjszakai fogcsikorgatás, valamint a harapási rendellenességek, amik szintén nem kímélik a héjakat.

Mi a teendő a porcelán héj sérülése esetén?

Mint minden fogászati probléma esetén, ilyenkor is fontos a rendelő minél hamarabb való felkeresése. Ha a héj teljes egészében levált, viszont ép, akkor érdemes eltenni azt, mert talán még vissza lehet ragasztani, és nem kell újat készíteni. Ami tilos, hogy otthon magunk próbáljuk visszaragasztani, mert azzal csak további károkat okozunk!

Ha csupán egy nagyon kicsi darab pattant le a héj éléből, akkor elképzelhető, hogy némi csiszolással az éles részeket el lehet távolítani, és még használható marad. Ha viszont egy nagyobb darab tört le, az nem illeszthető vissza, azaz valószínűleg újat kell helyette csinálni. Itt is van azonban egy szabály: a fogon maradt részt nem szabad erővel lefeszegetni, majd az orvos eltávolítja azt!

Scroll to Top