Diasztéma, azaz a fogak közötti rés

A diasztéma szó a legtöbb embernek nem ismerős, de ha azt mondjuk, hogy a fogak közötti résről van szó, akkor sokaknak beugrik, hogy mit is takar ez a rendellenesség. Az a probléma, ami leggyakrabban a felső metszőfogak között alakul ki, és vannak, akik kifejezetten szexinek tartják.

A diasztéma azonban nem mindig csak esztétikailag jelent gondot. Ha a rések túl nagyok, vagy a hátsó, illetve oldalsó fogak között jelentkeznek, akkor nagyban befolyásolhatják a rágást, de egyéb komoly tüneteket is okozhatnak.

Mitől alakulhat ki a diasztéma?

A diasztéma kialakulásának számtalan oka lehet. Többek között örökletes tényezők, de az ajakfék lenövésének következtében is eltávolodhatnak egymástól a fogak. Az ujjszopás gyerekkorban, valamint az úgynevezett nyelvlökés (amikor nyeléskor a nyelv nem a szájpadlásra, hanem az elülső fogaknak feszül) is hozzájárulhat a rések megjelenéséhez.

A fogak között kialakuló hézagok oka lehet, hogy a fogak kisebbek, mint az állkapocs, így nem töltik ki a rendelkezésre álló helyet. És persze rések a foghiány miatt is keletkezhetnek. Ekkor a meglévő fogak lassan a hiány irányába vándorolnak, és így hézag alakul ki a többi fog között is.

Hogyan kezelhető a fogak közötti rés?

A diasztéma kezelését alapvetően az határozza meg, hogy hol található a rés, illetve, hogy mi a kiváltó tényező.

Ha a hézag a felső metszőfogak között található, és a páciens nem tud megbarátkozni vele, akkor direkt vagy indirekt héjakkal lehet helyrehozni a problémát. A direkt héjakat a rendelőben a fogorvos alakítja ki, míg az indirekt porcelán héjakat a fogtechnikus készíti el előzetes mintavétel alapján. Természetesen koronák felhelyezésére is lehetőség van, de ez a megoldás a héjakhoz képest aránytalanul nagy foganyagveszteséggel jár.

Amennyiben a rések egy foghiány miatt alakulnak ki, bármilyen egyéb beavatkozás előtt fogszabályozásra lehet szükség, a fogakat ugyanis vissza kell terelni az eredeti helyükre. Ha ez megtörtént, jöhet a fogpótlás. Ennek a legjobb módja a fogbeültetés, de sor kerülhet fogászati híd felhelyezésére is.

Arra persze minden esetben figyelni kell, hogy a végeredmény esztétikus legyen. Vagyis a rés eltüntetésével ne változzon meg annyira a fogak formája, ami csak ront a helyzeten. Azaz nem kell mindenáron eltüntetni a diasztémát, ha az a pácienst nem zavarja.

Scroll to Top