Direkt és indirekt héjak: melyik a jobb?

A fogakat érintő különféle esztétikai problémák kezelésére – elszíneződés, törött, repedezett fogak, hézagok csökkentése stb. – a direkt és indirekt héjak nyújtanak kitűnő megoldást.

Adódik is rögtön a kérdés, hogy mik is azok a héjak, mi közöttük a különbség, és melyik a jobb.

Mi a különbség a direkt és az indirekt héjak között?

Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a két típus – direkt és indirekt héjak – közötti különbséget, akkor azt mondhatnánk, hogy míg a direkt héjakat a fogorvos készíti el helyben kompozit anyagból, addig az indirekt héjak a fogtechnikai laborból kerülnek ki.

Ebből az is következik, hogy a direkt héjak egyetlen fogorvosi vizitet igényelnek, az indirekt héjak esetében viszont vissza kell menni a rendelőbe, hiszen először mintát kell venni a fogakról, és amikor elkészül a héj, akkor ragasztja azt fel a szakember.

A kétfajta héjban az anyagukat tekintve is jelentős eltérés van. A direkt héjak anyaga a fogtöméshez hasonló kompozit, emiatt kevésbé jó, ezzel szemben az indirekt héjak kerámiából készülnek, ami csúcsminőséget képvisel.

Hogyan készülnek a héjak?

A direkt héjakat úgynevezett rétegezési technikával készíti el a fogorvos: először a fogfelszínt készíti elő, majd több rétegben felviszi rá a kompozit anyagot, amit végül políroz. A végeredmény színben tökéletesen illeszkedik a saját fogakhoz, vagyis a kész héj szinte észrevehetetlen.

Az indirekt héjak esetében kicsit nagyobb foganyagveszteséggel kell számolni, mert „helyet” kell csinálni a héjnak, de ez a veszteség össze sem hasonlítható egy korona készítésekor lecsiszolt mennyiséggel. Az indirekt héjhoz a fogorvos először mintát vesz a fogról, majd ennek alapján a fogtechnikai laborban elkészítik a héjat, amit egy második viziten a fogorvos felragaszt.

A direkt vagy az indirekt héj a jobb?

Az esztétikai szempontokat figyelembe véve egyértelműen a préskerámia indirekt héjak felé billen a mérleg nyelve: egy kerámia indirekt héj rendkívül szép, és nem utolsósorban tartós. Ez persze az árban is megmutatkozik, de a szép mosolyra, a szabályos fogakra érdemes egy kicsivel többet áldozni.

Scroll to Top