Szájápolás foghúzás után

foghúzás

A foghúzás szó hallatán sokan rezzennek össze a régi rossz emlékek miatt, vagy azért, mert különféle rémtörténeteket hallottak ezzel a beavatkozással kapcsolatban. A jó hír az, hogy manapság már olyan eszközöket és protokollokat alkalmaznak a fogorvosok, amiknek köszönhetően a foghúzás is csupán egy kis kellemetlenség, és ami után néhány nappal az élet visszatérhet a normál kerékvágásba. Ehhez azonban pontosan követni kell a rendelőben kapott utasításokat, hogy ne alakuljanak ki komplikációk, és gyors legyen a gyógyulás.

Foghúzás utáni legfontosabb teendők

Foghúzás után a legfontosabb dolog, hogy a sebben képződő vérrög a helyén maradjon, és ne essen ki. Az alábbi tanácsok sokat segíthetnek abban, hogy a regeneráció minél előbb elkezdődjön, és hogy ne jelentkezzen komoly fájdalom. Lássuk, hogy mik ezek!

  • A foghúzást követően nem szabad a sebet szívogatni, piszkálni sem a nyelvvel, sem egyéb eszközzel!
  • Amíg az érzéstelenítő hatása tart, mellőzni kell az étkezést, de utána is oda kell figyelni az elfogyasztott táplálék állagára és minőségére. A puhább ételek jól jöhetnek ilyenkor, ugyanis nem okoznak sérülést, a tejet, a tojást, a nyers húst viszont a fertőzés elkerülése érdekében ki kell iktatni egy rövid időre a baktériumtartalmuk miatt. És pépesítésre sincs szükség, mert az ilyen étel könnyen bejuthat a sebbe. Ami pedig az innivalókat illeti: a szénsavas üdítők és a forró italok helyett ilyenkor a sima vizet tanácsos választani.
  • Az öblögetést is hanyagolni kell eleinte, hogy ne mosódjon ki a vérdugó a helyéről.
  • A nehéz fizikai munka és sport ugyancsak kerülendő 4-5 napig, amíg a seb szépen gyógyulásnak nem indul.
  • A meleg fürdő sem tesz jót a foghúzás utáni időszakban, ezért maradj a gyors zuhanyozásnál.
  • A dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása szintén fontos lépés a gyors felépülés irányába.

És mi a helyzet a szájápolással?

A napi kétszeri fogmosás kihagyására a foghúzás sem indok, vagyis követned kell a napi szájápolási rutinodat. Azzal a különbséggel, hogy a szájvizet pár napig kihagyhatod, és a fogkrém kiöblítésénél is óvatosan kell eljárnod. Az eltávolított fog környékét kíméletesen tisztítsd meg, és ha eddig nem puha sörtéjű fogkefét használtál volna, akkor a beavatkozás után mindenképpen szerezz be egy ilyet!

Ezek voltak az alapok – ha bármilyen egyéb kérdésed van a foghúzással, és az azt követő teendőkkel kapcsolatban, akkor bátran kérdezd meg a kezelést végző fogorvost!

Scroll to Top