Mi a gnatológia?

A fogászatnak számtalan ága létezik a protetikán, vagyis a foghiányok pótlásán át a szájsebészetig. Kevésbé ismert, bár egyre nagyobb figyelmet kapó szakterület a gnatológia, ami az állkapocs működésével, a harapással, illetve annak beállításával foglalkozik. Ez különösen az implantátumok beültetése előtt lehet hasznos, mert ha az esetlegesen fennálló problémák nem kerülnek kezelésre, az akár a műgyökér elvesztését is okozhatja.

A fogcsikorgatás megszüntetése szempontjából szintén fontos, hogy kiderüljön, nem egy rossz fogpótlás okozza-e a tüneteket, vagy éppen egy hiányos fogfelszín. Ezek után nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mi is az a gnatológia, és hogy miben segít a pácienseknek.

Miért fontos a helyes harapás?

A helyes harapásnak, illetve a rágásnak egyrészt az emésztésben van fontos szerepe. Ahhoz ugyanis, hogy a tápanyagok megfelelően fel tudjanak szívódni, és a szervezet hasznosítani tudja őket, alaposan meg kell rágni az ételt.

Másrészt a helytelen harapás az állkapocs ízületeinek fájdalmát, deformálódását is okozhatja, az egyenetlen terhelés miatt pedig aszimmetria, ferde mosoly alakulhat ki. Sokan fogadják kétkedve a tényt, hogy már egy hiányzó fog, illetve tized milliméteres eltérések is okozhatnak hibát a „rendszerben”, pedig a szakemberek egyetértenek benne, hogy ez így van. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a gnatológia egyre inkább előtérbe kerül a fogászatban.

Milyen esetekben lép színre a gnatológia?

A gnatológia többek között a fogcsikorgatás, a fogpótlások készítése, valamint az implantátumok beültetése esetén kaphat fontos szerepet. A fogcsikorgatással most nem foglalkozunk, hiszen korábban egy egész cikket szenteltünk ennek a témának. Ami viszont a fogpótlásokat és a műgyökereket illeti, ott nem árt elidőzni egy kicsit.

Rossz harapás esetén az állkapocs nem képes megtalálni a nyugalmi pozícióját, és fogszorítás alakulhat ki. Az így kifejtett hatalmas erőhatások következtében pedig a páciens képes lehet elroppantani a fogpótlást is, a saját fogai pedig letörhetnek, elkophatnak.

Az implantátumok kapcsán szintén komoly problémákat okozhat a fogszorítás. A nagy mechanikai igénybevételnek, illetve a rágás során jelentkező egyenetlen terhelésnek köszönhetően ugyanis felszívódhat a műgyökeret körülvevő csont, ami végül az implantátum elvesztéséhez vezethet. Mindez megelőzhető a szükséges gnatológiai vizsgálatokkal, illetve implantáció előtt a megfelelő kezelésekkel.

Scroll to Top