Mi a teendő fogcsikorgatás esetén?

Az ember néha fogcsikorgatva csinál meg olyan dolgokat, amikhez nincs kedve. Ám a fogcsikorgatás, azaz bruxizmus, ennél jóval súlyosabb probléma, amiről néha nem is tudnak a páciensek.
Legtöbbször a család fedezi fel a tüneteket, a kellemetlen zajt, ami felébreszti őket az éjszaka közepén, de bizonyos jelek alapján te magad is gyanakodhatsz rá, hogy kóros fogcsikorgató vagy.

Milyen jelekből tudhatod, hogy éjszakánként csikorgatod a fogad?

Egészen súlyos esetekben a csikorgatás a fogakon is jól látható nyomokat hagy: a rágófelület lecsiszolódik a nagy erő hatására, amivel a fogaidat szorítod, letörik a fogak csücske, vagy nyaki kopások alakulnak ki. Ezek azonban már tényleg komoly következmények, a legtöbb esetben ugyanis „csak” a kellemetlen közérzet utal a betegség meglétére.
Mik ezek a jelek?

  • Hiába alszol napi 7-8 órát, mégis fáradtan ébredsz, és levertnek érzed megad.
  • Nehezen alszol el, és gyakran felébredsz éjszaka.
  • Sokszor ébredsz úgy reggel, hogy fáj a fejed, a hátad vagy a nyakad, de a karod zsibbadása is jelezheti a problémát.
  • Zúg a füled, aminek nem ismered az okát.
  • Arcüregfájdalmat érzel.

Természetesen az összes tünet nem feltétlenül fog egyszerre jelentkezni, de ha rád is jellemzőek a fentiek, akkor érdemes utánajárnod, hogy nem fogcsikorgatás áll-e a háttérben.

A fogcsikorgatás okairól

A fogcsikorgatás hátterében általában két fő ok áll. Az első csoportba a pszichés eredetű problémák tartoznak, mint a stressz, a nagy lelki megterhelés és a belső feszültség.
A másik táborba a fizikális eredetű okokat soroljuk: egy rosszul elkészített tömést, vagy egy nem megfelelő fogpótlást. Emellett az állkapocs és a fogak szabálytalan állása, esetleg egy ki nem bújt bölcsességfog is okozhat gondokat, illetve az alvási apnoe velejárója is lehet.

Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás?

Először is ki kell deríteni, hogy mi okozza a fogszorítást. Ha valamilyen fizikális ok, akkor azt lehetőség szerint meg kell szüntetni: ki kell javítani vagy cserélni a rossz töméseket, fogpótlásokat. Máskor fogszabályozásra lehet szükség, és előfordulhat, hogy akár több terület szakembereinek kell együttműködni a gyógyulás érdekében.
Amennyiben lelki okok állnak a háttérben, vagy a fogszorítás a szükséges kezelések után is megmarad, akkor egy okos kis eszköz segíthet a megszüntetésében, az úgynevezett harapásemelő. Ez egy egyszerű műanyag szerkezet, ami a fogakra helyezve aktiválja a szájnyitó reflexeket, és így meggátolja a fogak szorítását.
A fogcsikorgatás első hallásra talán nem tűnik súlyos betegségnek, de hosszú távon jelentősen rontja az életminőséget, ezért ha arra gyanakszol, hogy te is érintett vagy, fordulj szakemberhez!

Scroll to Top