+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Mi a teendő fogcsikorgatás esetén?

Az ember néha fogcsikorgatva csinál meg olyan dolgokat, amikhez nincs kedve. Ám a fogcsikorgatás, azaz bruxizmus, ennél jóval súlyosabb probléma, amiről néha nem is tudnak a páciensek.

Legtöbbször a család fedezi fel a tüneteket, a kellemetlen zajt, ami felébreszti őket az éjszaka közepén, de bizonyos jelek alapján te magad is gyanakodhatsz rá, hogy kóros fogcsikorgató vagy.

Milyen jelekből tudhatod, hogy éjszakánként csikorgatod a fogad?

Egészen súlyos esetekben a csikorgatás a fogakon is jól látható nyomokat hagy: a rágófelület lecsiszolódik a nagy erő hatására, amivel a fogaidat szorítod, letörik a fogak csücske, vagy nyaki kopások alakulnak ki. Ezek azonban már tényleg komoly következmények, a legtöbb esetben ugyanis „csak” a kellemetlen közérzet utal a betegség meglétére.

Mik ezek a jelek?

  • Hiába alszol napi 7-8 órát, mégis fáradtan ébredsz, és levertnek érzed megad.
  • Nehezen alszol el, és gyakran felébredsz éjszaka.
  • Sokszor ébredsz úgy reggel, hogy fáj a fejed, a hátad vagy a nyakad, de a karod zsibbadása is jelezheti a problémát.
  • Zúg a füled, aminek nem ismered az okát.
  • Arcüregfájdalmat érzel.

Természetesen az összes tünet nem feltétlenül fog egyszerre jelentkezni, de ha rád is jellemzőek a fentiek, akkor érdemes utánajárnod, hogy nem fogcsikorgatás áll-e a háttérben.

A fogcsikorgatás okairól

A fogcsikorgatás hátterében általában két fő ok áll. Az első csoportba a pszichés eredetű problémák tartoznak, mint a stressz, a nagy lelki megterhelés és a belső feszültség.

A másik táborba a fizikális eredetű okokat soroljuk: egy rosszul elkészített tömést, vagy egy nem megfelelő fogpótlást. Emellett az állkapocs és a fogak szabálytalan állása, esetleg egy ki nem bújt bölcsességfog is okozhat gondokat, illetve az alvási apnoe velejárója is lehet.

Hogyan kezelhető a fogcsikorgatás?

Először is ki kell deríteni, hogy mi okozza a fogszorítást. Ha valamilyen fizikális ok, akkor azt lehetőség szerint meg kell szüntetni: ki kell javítani vagy cserélni a rossz töméseket, fogpótlásokat. Máskor fogszabályozásra lehet szükség, és előfordulhat, hogy akár több terület szakembereinek kell együttműködni a gyógyulás érdekében.

Amennyiben lelki okok állnak a háttérben, vagy a fogszorítás a szükséges kezelések után is megmarad, akkor egy okos kis eszköz segíthet a megszüntetésében, az úgynevezett harapásemelő. Ez egy egyszerű műanyag szerkezet, ami a fogakra helyezve aktiválja a szájnyitó reflexeket, és így meggátolja a fogak szorítását.

A fogcsikorgatás első hallásra talán nem tűnik súlyos betegségnek, de hosszú távon jelentősen rontja az életminőséget, ezért ha arra gyanakszol, hogy te is érintett vagy, fordulj szakemberhez!

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.