Az állkapocsfájdalom okai és kezelése

Bár az állkapocsfájdalom sokakat érint, mégis viszonylag kevesen fordulnak orvoshoz a problémával. Jellemzően ők is csak akkor, amikor már elviselhetetlen a fájdalom, vagy amikor szinte folyamatosan jelentkezik. Az is igaz azonban, hogy a tünetek gyakran maguktól elmúlnak a szervezet öngyógyítási képességének köszönhetően.

De mi is okozhatja ezt a betegséget, és hogyan történik a gyógyítása?

Az állkapocsfájdalom legfőbb okai

Bár az állkapocs fájdalmának számtalan kiváltója lehet, értelemszerűen mi a fogakat, valamint a fogászati rendellenességeket érintő tényezőkre koncentrálunk. Ennek fényében az állkapocsfájdalom leggyakoribb okozói az alábbiak:

  • a TMJ-szindróma, vagyis az állkapocs ízületeit érintő gyulladás, ami a terhesség alatt súlyosbodhat;
  • a fogcsikorgatás, ami szintén összefüggésbe hozható az állkapocsízületi gyulladással;
  • fogágybetegségek, tályogok;
  • a fogak sérülése.

Milyen tünetek jelentkeznek a betegség kapcsán?

A betegség tünetei között a fájdalom mellette egyéb panaszokat is megtalálhatunk, amikre érdemes odafigyelni. Ilyenek többek között a kattogó, pattogó hang, amikor a páciens mozgatja az állkapcsát, a fülcsengés, a fokozott érzékenység az érintett területen, de az arc duzzadása, valamint a fogfájás is jelezheti a gondokat.

A felsoroltak mellett az is intő jel lehet, ha a páciens csak nehezen tudja kinyitni a száját, illetve, ha változást érez a harapásban. Ha tehát ezek a tünetek jelentkeznek, akkor érdemes felkeresni egy fogorvost, hogy minél előbb el lehessen kezdeni a szükséges kezeléseket.

Hogyan történik az állkapocsfájdalom kezelése?

Az állkapocsfájdalom kezelése többféle módon is történhet. Fájdalomcsillapítókkal, illetve antibiotikumokkal, ha gyulladás okozza a problémát. Amennyiben a fogak csikorgatása áll a háttérben, úgy harapásemelő viselése javasolt, illetve a harapás helyreállítására is sor kerülhet a fogak csiszolásával, valamint fogszabályozással.

A fogágybetegségek kezelésével, valamint a gyökérkezeléssel szintén orvosolható a betegség, ha ezek a tényezők felelősek az állkapocsfájdalom kialakulásáért.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top