+36 20 669 5169 Bejelentkezés
gyökércsapos fogpótlás

Gyökércsapos fogpótlás: milyen esetekben javasolt?

Ma a fogpótlások már igen széles skálán mozognak az implantátumra készített fogászati koronáktól a teljes kivehető fogsorokig. Vagyis bármilyen problémáról, bármilyen mértékű foghiányról is legyen szó, mindenki számára létezik megoldás. A mostani cikkünkben bemutatásra kerülő lehetőség, azaz a gyökércsapos fogpótlás talán egy kevésbé ismert eljárás, de bizonyos esetekben ez lehet a leginkább megfelelő választás.

De milyen esetekben is javasoljuk ezt a módszert, és hogyan készül el egy gyökércsapos fogpótlás?

Milyen esetekben válhat szükségessé a gyökércsapos fogpótlás?

Ez a megoldás általában két esetben kerül alkalmazásra: az egyik, amikor egy baleset következtében akkora darab törik le egy fog koronájából, hogy azt már sem egy töméssel, sem pedig betéttel (inlay) nem lehet helyrehozni. És ilyenkor természetesen a fogászati korona sem jöhet szóba, ugyanis nem áll rendelkezésre annyi az eredeti fogból, hogy az képes legyen megtartani egy fogpótlást.

A másik eset, amikor egy nagyobb szuvasodás miatt megy tönkre a fog olyan mértékben, hogy szinte már alig marad belőle valami. Ilyenkor általában gyökérkezelésre kerül sor, ami azonban néha csak átmeneti megoldást jelent. Gyakran történik meg ugyanis, hogy az adott fog annyira kiszárad és meggyengül, hogy egy nagyobb erő (harapás) hatására egyszerűen szétroppan.

De az is előfordulhat, hogy a fog elkopik, vagy újabb szuvasodás alakul ki, illetve a gyökérkezelés után a fog elszíneződhet, amin a fogfehérítés egy idő után már nem biztos, hogy segít. Ilyenkor szintén a korona lehet a végső megoldás.

Nézzük tehát pontokba szedve, hogy mikor javasolt a gyökércsapos fogpótlás!

 • Ha letört egy fog, ám csupán a koronai része sérült, a gyökér pedig épen maradt.
 • Ha a koronához törtnő előkészítés során kiderül, hogy a csonk nem elég magas, ezért nem alkalmas rá, hogy megtartsa a fogpótlást.
 • Egy kiterjedt szuvasodás következtében a fog koronai részének nagy része elpusztult.
 • Ha a fog tengelyállásának korrigálására van szükség.

Ezekben az esetekben még megtartható a fog, illetve a nagyobb beavatkozások, mint az implantáció, valamint a híd készítése is megelőzhető a csap behelyezésével, és az arra készített felépítménnyel.

Mik a gyökércsapos fogpótlás készítésének feltételei?

A gyökércsapos fogpótlás gyakorlatilag a húzás előtti utolsó lehetőség. Olyankor jelent megoldást, amikor a fog koronájának nagyobb része (több, mint a fele) hiányzik, így az már nem lesz képes megtartani egy koronát. Ha a páciens egyelőre nem szeretne fogászati hidat, illetve fogbeültetést, vagy nem engedheti meg magának anyagilag ezeket a beavatkozásokat, akkor szerencsére nem kell lemondania a szép mosolyról.

A másik fontos feltétel, hogy az adott fogat gyökérkezelni kell a csap behelyezése előtt. Mint írtuk, sokszor már eleve ez a helyzet, azaz egy gyökérkezelt fognál lépnek fel további problémák. Ha viszont még nem lett gyökérkezelve a szóban forgó fog, akkor előbb ezt a kezelést kell elvégezni rajta.

A gyökércsapos fogpótlás készítésének feltételei tehát a következők:

 • a gyökér megfelelő hosszúságú a beavatkozáshoz, vagyis legalább 8-10 milliméteres;
 • a gyökér hosszúságának a kétharmad része felhasználható a csap elhorgonyzására;
 • ha a korábban elkészített gyökértöméssel nincs semmi gond, és könnyen eltávolítható.

Mik a kizáró tényezők?

Bármennyire is vonzó megoldás a gyökércsap behelyezése, itt is, mint minden más fogpótlás esetén, vannak kizáró tényezők. Ha ezek fennállnak, akkor sajnos más megoldást kell találni a problémára. De mikor is nem végezhető el a beavatkozás? Abban az esetben, ha:

 • a foggyökér nem alkalmas a célra, mert túlságosan rövid, esetleg görbe;
 • a gyökértömést annak idején nem megfelelően készítették el, például nem ér a gyökércsúcsig, ezért félő, hogy egyébként sem lenne tartós a fogpótlás;
 • a fog az íny alá tört;
 • valamilyen kóros elváltozás figyelhető meg a gyökércsúcs körül, illetve mozgathatóvá vált a fog egy fogágybetegség miatt.

A fentieken kívül az életkor is kizárhat valakit a gyökércsapos fogpótlás készítéséből. A gyerekeket azért, mert még nem fejeződött be náluk a gyökér fejlődése, és nem lehet elkészíteni a tökéletes gyökértömést. Idősebb korban pedig az jelenthet gondot, hogy túlságosan szűk a gyökércsatorna, és nem lehet tágítani sem.

Hogy hogyan készül a gyökércsapos fogpótlás, és milyen gyökércsapok léteznek, az a folytatásból kiderül.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.