+36 20 669 5169 Bejelentkezés
gyökércsap

Gyökércsapos szóló fogpótlás: a gyökércsap fajtái

Előző cikkünkben részletesen foglalkoztunk vele, hogy milyen esetekben javasolt a gyökércsapos szóló fogpótlás, illetve azt is megnéztük, hogy mikor nem készíthető el ez a megoldás. Ezúttal a gyökércsap fajtáit tekintjük át, és azt, hogy melyik változatnak mik az előnyei és hátrányai.

A gyökércsap fajtái

A gyökércsapnak két fajtája létezik: az előre gyártott, illetve az öntött, fogtechnikus által készített.

Az előregyártott gyökércsap legnagyobb előnye, hogy azonnal behelyezhető, vagyis nem kell várni rá. Így a fogpótlás gyorsan elkészül, azaz, ha fontos az időtényező, akkor érdemes ezt a lehetőséget választani.

A hátrányok között elsősorban a nem megfelelő illeszkedést kell kiemelni: ezek az előregyártott csapok ugyan több méretben állnak a rendelkezésre, de mivel nem az adott páciensre lettek „szabva”, ezért nem tudnak olyan pontosan illeszkedni a gyökércsatornába. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a csapok kisebb teherbírásúak, nem rögzülnek olyan jól, ezért bizonyos esetekben nem is alkalmazhatók.

Az öntött csapot előzetes mintavétel után a fogtechnikai laborban gyártják le, ezáltal tökéletesen illeszkedik a gyökércsatornába. Ennek köszönhetően jobban terhelhető, tehát ha a fog koronájának jelentős része már hiányzik, akkor az előre gyártott csapok nem jelentenek opciót.

Ami a gyökércsap anyagát illeti: az előre gyártottak készülhetnek fémből, esztétikus, fehér színű szénszálas műanyagból, a legmodernebbek pedig az üvegszálas csapok, amiket fogászatunk is alkalmaz. Az öntött csapokhoz fémet vagy cirkóniumot használnak a fogtechnikusok.

Foghúzás vagy gyökércsapos fogpótlás?

Még egy fontos kérdés felmerülhet ennek a fogpótlásnak a kapcsán: mi dönti el, hogy ki kell-e húzni az adott fogat, vagy még szóba jöhet a gyökércsap? A válasz nagyon egyszerű: a röntgenfelvételen nagyon szépen látszik, hogy mi a helyzet a problémás fog gyökerével/gyökereivel, illetve, hogy milyen általános állapotban van maga a fog.

A röntgen alapján az orvos el tudja dönteni, hogy melyik lehetőséget válassza, és ennek megfelelően végzi el a beavatkozásokat. Rendelőnkben mindig szem előtt tartjuk, hogy amennyiben egy mód van rá, mentsük a saját fogat, de vannak olyan esetek, amikor erre már nincs mód.

Hogy hogyan is készül el a gyökércsapos fogpótlás, az a cikksorozat utolsó részéből kiderül.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.