+36 20 669 5169 Bejelentkezés
csapos fogmű

Hogyan készül a csapos fogmű?

Hogy milyen esetekben alkalmazható, és hogy milyen fajtái vannak, azt már leírtuk, így csupán egyetlen kérdés maradt: hogyan is készül a csapos fogmű. Ezt nézzük most meg részletesebben, hogy teljes legyen a kép erről a fajta fogpótlásról.

Lépésről lépésre: így készül a csapos fogmű

Íme, így készül el a csapos fogmű:

1. lépés: röntgenfelvétel, konzultáció

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy az adott fog alkalmas-e csapos fogmű készítésére, először röntgenfelvételt kell készíteni. Ezen jól látszik, hogy a fog gyökérkezelt-e, és ha igen, akkor a gyökértömés megfelelően lett-e elkészítve annak idején. A felvétel azt is megmutatja, hogy maga a gyökér alkalmas-e a beavatkozásra, vagyis elég hosszú és egyenes-e, illetve látható-e a gyökércsúcs körül valamilyen elváltozás.

2. lépés: ha szükséges, a gyökérkezelés elvégzése

Mivel csapos fogmű csakis gyökérkezelt fogba készíthető el, ezért ennek hiányában előbb el kell végezni a kezelést. Emellett, ha szükséges, egyéb beavatkozásokra is sor kerülhet, például a már említett gyökércsúcsi elváltozások helyrehozására. Ha a gyökérkezelés friss, akkor minimum egy napot várni kell a fogpótlás megkezdésével, ha azonban a gyökértömés szép állapotban van, és egyéb probléma sem tapasztalható, akkor akár azonnal bele lehet vágni a dologba.

3. lépés: a gyökércsapos fogpótlás elkészítése előregyártott csappal

Amennyiben a gyökértömés erre alkalmas (illetve már eltelt a szükséges egy nap) a fogpótlás szinte azonnal elkészíthető az előregyártott csapok használatával. Ilyenkor az orvos előbb furatot készít a gyökértömésben, majd beragasztja a csapot, és mintát vesz a területről, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a borítókoronát. Egyes előregyártott csapok esetén a korona azonnali felépítésére is lehetőség van, ha a fognak csak kis része sérült, vagy csupán egy kisebb darab tört le belőle.

4. A fogpótlás elkészítése öntött csappal

Mivel az öntött csapok sokkal nagyobb teherbírásúak, ezért komolyabb roncsolódásoknál érdemes inkább ezt a megoldást választani, mert így biztosabb lesz az eredmény. Annak ellenére, hogy emiatt a folyamat egy kicsit hosszabb, hiszen először a fog gyökeréről készül minta, ami alapján a technikus elkészíti a csapot fémből vagy cirkóniumból. Miután a csap beragasztásra került, újabb mintavétel következik a koronához, az utolsó fázis pedig a korona rögzítése a csapra.

A csapos fogmű segítségével a megfelelő szájhigiénia, valamint a rendszeres fogászati kontroll mellett még sokáig elkerülhető a foghúzás, és hosszú ideig használható a fog.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.