+36 20 669 5169 Bejelentkezés
elvesztett fogak pótlása

Elvesztett fogak pótlása: milyen lehetőségek közül választhatsz?

Amikor egy fogat ki kell húzni, esetleg egy baleset, vagy egy súlyosabb, elhanyagolt fogágybetegség következtében kiesik, nagyon fontos, hogy ez a foghiányos állapot ne álljon fent sokáig. Az elvesztett fogak pótlása több ok miatt is lényeges, amik közül az esztétika csak az egyik, de nem feltétlenül elsődleges szempont.

Hogy a foghiány ne okozzon komolyabb gondokat, a lehető leghamarabb fel kell keresni a fogászati rendelőt, ahol egy alapos vizsgálat és állapotfelmérés után kiválasztásra kerül a leginkább megfelelő módszer. De milyen lehetőségek is állnak a rendelkezésre, azaz milyen fogpótlási megoldások közül választhatsz?

Elveszett fogak pótlása: mindenki számára van megoldás!

A kivehető fogsorokkal most nem foglalkozunk, ezt a témát ugyanis több cikkben is érintettük már. Ezúttal az olyan foghiányokra koncentrálunk, amikor egy vagy több rágószerv pótlására van szükség, amihez többféle megoldást is kínálunk. Ezek a lehetőségek sok tekintetben eltérhetnek egymástól – az árukban, illetve a készítésükhöz felhasznált anyagokban például –, de ez nem jelenti azt, hogy az olcsóbb fogpótlások minőségben ne lennének megfelelők.

Csupán arról van szó, hogy minden pénztárca mást enged meg, ehhez pedig szerencsére ma már a „választék” is a rendelkezésre áll a fogpótlások terén.

A legnépszerűbb fogpótlási megoldások

Az elvesztett fogak pótlása szempontjából a koronák, valamint a hidak a legnépszerűbbek a páciensek körében. A hidak egy vagy több hiányzó fog esetén is megvalósíthatók, bár arra figyelni kell, hogy amennyiben túl nagy távolságot kell áthidalni, a fogpótlás sokkal sérülékenyebb lesz a terhelés rossz eloszlása miatt. A fogászati hidak készülhetnek fémkerámiából, valamint cirkóniumból is. Az utóbbival megelőzhető a fémallergia, és élethűbb hatás érhető el vele, igaz, ezt meg is kell fizetni.

Ha csupán egyetlen fog hiányzik, akkor érdemes az implantátum beültetését, illetve az arra kerülő koronát választani, ezzel a megoldással ugyanis épségben megőrizhetők a szomszédos fogak. Igaz, ez egy kicsit költségesebb eljárás, de egy stabil, szép és tartós fogpótlásról beszélünk. Ha nagyobb a foghiány, az is megoldható műgyökérrel: beültetésre kerülhet több implantátum, mindegyiken egy-egy koronával, de híd is készülhet rájuk.

Hogy az elvesztett fogak pótlása milyen módszerrel történjen, azt a rendelkezésre álló lehetőségek közül a páciens és az orvos mindig közösen választják ki a konzultáció során.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.