Így kaphatod vissza a mosolyod kivehető fogsorral: a protézis készítése 4 lépésben

A kivehető fogsor egy olyan, széles körben elterjedt fogpótlási megoldás, amit teljes fogatlanság esetén készítünk abban az esetben, ha nincs lehetőség implantátumok beültetésére. Ebbe a stégprotézist is beleértjük, amihez ugyan csak 2-4 műgyökérre van szükség a frontfogak helyén, de ez sem mindig jöhet számításba. A hagyományos, teljes kivehető fogsorok azonban nagyon kevés kivételtől eltekintve mindenki számára megfelelőek, de nézzük, hogyan történik a protézis készítése.

A protézis készítése 4 lépésben

1.: konzultáció és állapotfelmérés

Csakúgy, mint a legtöbb fogászati beavatkozás, a protézis készítése is konzultációval kezdődik. Sokan gondolják feleslegesnek ezt a lépést, mert úgy vannak vele, hogy: „tudom, mit akarok, minek erről annyit beszélni?” Igen, ez is egy érv, de az orvosnak ismernie kell a páciens igényeit, óhajait. A beszélgetés lényege éppen az, hogy az elvárások és a lehetőségek ismeretében a legjobb fogpótlási megoldás szülessen meg.

Ennek a folyamatnak a pácines általános egészségi állapotának a felmérése is a részét képezi, mert csak a szükséges információk birtokában hozható meg a legjobb döntés.

2.: panorámaröntgen készítése

Tegyük fel, hogy a páciens a lehetőségek közül a kivehető fogsort választotta. Még ha egyetlen foga sincs, panorámaröntgenre akkor is szükség van, különösen abban az esetben, ha a beteg már jó ideje nem járt fogorvosnál. A röntgen ugyanis minden esetleges elváltozást megmutat; például egy korábbi foghúzásból az ínyben maradt fogdarabot, vagy egy daganatos elváltozást is.

3.: fizikai mintavétel

Bizony, a jól ismert – és sokak által nem kedvelt – mintavételi kanál kerül ilyenkor elő, benne a ragacsos anyaggal. Ma már ezek a kanalak is személyre szabottak, amit a fogtechnikus készít el, így sokkal pontosabb lesz a mintavétel. Ennek alapján meghatározásra kerül a harapási magasság, majd a fogak színét is kiválasztja a beteg és az orvos közösen.

4.: a protézis elkészítése

A minták alapján a fogtechnikai labor elkészíti a fogpótlást, amit egy próba követ. Ha szükséges, itt még sor kerülhet némi igazításra, ha viszont minden passzol, akkor máris elkezdheti hordani a páciens a protézist.

Scroll to Top