Fogászati implantátum vagy híd: Melyiket válasszuk, ha fogpótlásra van szükségünk?

Nagy dilemma előtt áll az, akinek el kell döntenie, hogy a hiányzó foga(i) pótlására melyik módszert válassza: a fogbeültetést vagy a fogászati híd megvalósítását. És mielőtt valaki azt gondolná, hogy ez csupán kevesek problémája, gyorsan szögezzük is le: a magyarok szájából (legalábbis egy néhány éves kutatás szerint) nagyon sok fog hiányzik. Az összesítés után ijesztő ezt látni: egy felnőtt magyar állampolgárnak átlagosan 10 egészséges foga van, körülbelül ugyanennyi pedig hiányzik a helyéről.

Éppen ezért a kérdés releváns: hogyan pótolható az elveszített foghiány úgy, hogy a kapott megoldás tartós, esztétikus és erős legyen? Vagy épp olcsó…

Természetesen mindkét fentebb említett lehetőség mellett szónak érvek és ellenérvek, és az sem mindegy, hogy hány fog pótlásáról van szó. Nézzük hát az összehasonlítást!

Egy kis info a fogászati implantátumról

A fogászati implantátum valójában egy bioanyagból (cirkonból vagy nagy tisztaságú orvosi titánból) készült műgyökér, amit az elveszített fog gyökerének a helyére ültetnek be a szájsebészek. Ma már külön szakma a fogászaton belül az implantológia, és évente több mint félmillió ilyen beavatkozást végeznek el világszerte.

Van, aki több implantátumot kap, van, aki csupán egyet, de maga a megoldás – legalábbis a szakemberek szerint – az egyik legjobb módszer arra, hogy az elveszített fogakat pótoljuk. Egyrészt azért, mert a csontos összenövés miatt a fogászati implantátum erősebben rögzül a helyén, mint eredeti fogaink; másrészt azért, mert a szervezetbarát anyag használata miatt nincs allergiás reakció, a sikerességi ráta pedig 98-99 százalékos.

A fogbeültetés igazi sláger lett napjainkra, de nem mondhatjuk, hogy csökkent volna a népszerűsége a fogászati hídnak sem. A hagyományos módszer során a hiánnyal szomszédos fogakra olyan koronát raknak a fogorvosok, amelyek egy hídelemet tartanak kétoldalról. Ez az elem lényegében áthidalja a foghiányt, innen is kapta a módszer a nevét.

Hogyan válasszunk?

Hogy melyik megoldás mellett tegyük le a voksunkat, azt egyénenként számtalan tényező befolyásolhatja. Az általános egészségi állapot, a hiányzó fogaink száma, illetve az anyagi lehetőségekről sem szabad megfeledkezni. A vizsgálatok után a fogorvos természetesen javaslatot tesz a fogpótlás módjára, de a döntés általában a páciens kezében van.

Ha nincs kizáró tényező a fogbeültetésre, akkor ő dönt: melyik fogpótlást választja a két lehetőség közül.

Hogy az egyes eljárásoknak milyen előnyei és hátrányai vannak, azt most röviden összefoglaljuk – ennek tudatában már egyszerűbb lehet a választás.

Az implantátum előnyei

Az implantátum előnyei között elsőként a meglévő fogakat említjük: ekkor ugyanis nem kell a foghiány melletti, egészséges fogakat lecsiszolni, azaz megőrizhető az épségük. Egy híd készítésekor akár a fog anyagának 40-60% is „elveszhet”, amit később már nem lehet helyreállítani.

Az implantátum mellett szól, hogy az így elkészült fogpótlás alá nem tud ételmaradék szorulni, és a tisztítása is egyszerűbb, mint a hídé. Viszont arról se feledkezzünk meg, hogy a műgyökér és a rá kerülő korona is speciális törődést igényelnek. Cserébe a végeredmény esztétikus és erős, hiszen ahogy írtuk, a fogászati implantátum erősebben tart, mint eredeti fogaink.

Az implantátum hátrányai

Itt elsősorban az időtényezőt érdemes kiemelni: normál esetben is minimum 2-3 hónap a gyógyulási idő, ha pedig csontpótlásra is sor kerül, akkor akár fél évet is igénybe vehet, mire elkészül a végleges fogpótlás.

Nem mehetünk amellett sem, hogy a fogbeültetés jóval drágább beavatkozás.

A fogászati híd előnyei

Az implantátumhoz képest viszonylag gyorsan elkészül: mindössze néhány hét, és máris hibátlan lesz a mosoly. A híd másik előnye a műgyökérrel szemben, hogy kevésbé költséges, ami adott esetben komoly érv lehet mellette.

A fogászati híd hátrányai

A híd legnagyobb hátránya, hogy a hiányzó fog melletti fogakat le kell csiszolni, ami a beültetéssel megelőzhető lenne. Ellene szól még a nehezebb tisztíthatóság is: a nem megfelelő szájhigiénia ugyanis könnyen az íny megbetegedéséhez vezethet.

Összefoglalva elmondható, hogy egyetlen fog pótlásakor mindenképpen a műgyökér a jobb megoldás, több hiányzó fog esetén pedig mérlegelni kell a páciens elvárásait és lehetőségeit.

Scroll to Top