Hogyan és mitől alakul ki a fogérzékenység?

A fogérzékenység (hidegre és melegre) sokak számára okoz problémát. Az alapvető gond nem is az elsősorban, hogy valakinek emiatt le kell mondania a kedvenc fagyijáról, mert azt még túl lehet élni valahogy. A kellemetlen állapot azonban a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel, és a hirtelen jelentkező, néha elviselhetetlen fájdalom az egész napot elronthatja.
De mitől és hogyan is alakul ki a fogérzékenység? Lássuk a tényeket!

Mi okozza a fogérzékenység kialakulását?

A fogérzékenység alapvetően két tényező következtében alakul ki. Az egyik a fogzománc elvékonyodása, a másik pedig a fogíny visszahúzódása. Mindkét esetben az történik, hogy a fog belső, puhább része, az úgynevezett dentin (ami a fogzománc és az íny alatt található) szabadabbá válik. Ennek hatására a fogban lévő idegek érzékenyebbek lesznek az őket érő ingerekre, amire villámcsapásszerű, éles fájdalommal reagálnak.
Akit érint a probléma, annak nem kell magyarázni, hogy milyen mértékben befolyásolja ez a betegség a táplálkozási szokásokat. Legyen szó a túl meleg, vagy túl hideg ételekről, bizony el kell gondolkodni rajta, hogy az illető belekóstoljon-e. Emellett a savanyú, savas italok, gyümölcsök fogyasztása sem javasolt fogérzékenység esetén, ezek ugyanis saveróziót okoznak, azaz tovább rontják a helyzetet.

A fogzománc elvékonyodása és a fogíny visszahúzódása: mik állnak a háttérben?

A fogzománc elvékonyodását négy főbb okra vezethetjük vissza. Az egyik a helytelen fogmosás: amikor valaki túlságosan nagy erővel dörzsöli a fogait, ráadásul egy durva sörtéjű fogkefével, akkor a zománc előbb-utóbb elvékonyodik, bármennyire ellenálló is. A fogcsikorgatás, a saverózió, valamint az otthoni fogfehérítő módszerek szintén a zománc kopásához, ezen keresztül pedig a fogérzékenység kialakulásához vezethetnek.
Az íny visszahúzódása mögött szintén állhat a gyakori és intenzív fogmosás, illetve a helytelen technika, de az ínygyulladás, valamint az életkor is hatással lehet rá.

Mi a teendő fogérzékenység esetén?

Ha fogérzékenység jelentkezik, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost, aki megállapítja a probléma okát, és tanácsokat ad a megfelelő szájápolással kapcsolatban. Ha az ínyvisszahúzódás hátterében fogágybetegség áll, akkor megkezdi annak kezelését, és a speciális fogkrémek használatára is javaslatot tehet.

Scroll to Top