A fogínysorvadás megelőzése

A fogínysorvadás számtalan tényező miatt kialakulhat az egyes betegségekre szedett gyógyszerektől egészen a nem megfelelő szájhigiéniáig. Fontos tudni, hogy az elsorvadt íny már soha többé nem nő vissza, igaz viszont, hogy a megfelelő kezelésekkel szépen rendbe lehet hozni a problémát. A legfőbb azonban a fogínysorvadás megelőzése, hiszen csak így kerülhetők el a komolyabb következmények, mint például a fogak elvesztése.
Ezúttal azt gyűjtöttük össze, hogy a fogínysorvadás megelőzése milyen lépésekkel, illetve eszközökkel történhet, vagyis érdemes továbbolvasni a cikket.

Hogyan történhet a fogínysorvadás megelőzése?

Az ínysorvadás, illetve a fogágybetegségek általában egy „egyszerű” ínygyulladással indulnak, ami a lakossága körülbelül kétharmadát érinti. A baktériumok által okozott felszíni gyulladás idővel egyre mélyebbre hatol, egészen a fog gyökerét körülvevő rostrendszerig, illetve a csontig. Amikor a krónikus gyulladásos betegség eddig jut, már komolyabb beavatkozásra van szükség a gyógyításához, éppen ezért is mondjuk, hogy a leghatékonyabb kezelése minden esetben a prevenció!
A fogínysorvadás megelőzése érdekében az alábbi teendőkre érdemes odafigyelni:

1. A helyes szájápolás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megfelelő szájhigiénia a fogak és az íny egészségének alapja. A fogmosás mellett a fogköztisztítás, valamint a fogápoláshoz használt eszközök gondos kiválasztása és rendszeres cseréje is hozzátartozik a művelethez. Ezenkívül a rendszeres fogászati szűrés segít a betegség korai felismerésében, ezért ezt sem szabad elhanyagolni.

2. A megfelelő táplálkozás

A helyes, tápanyagokban dús táplálkozás két tényező miatt is elengedhetetlen a fogínysorvadás megelőzése szempontjából. Az egyik az ásványi anyagok, a vitaminok és az antioxidánsok elégséges mennyisége a szervezetben, ugyanis csak így biztosítható a gyors regenerálódás, illetve a különféle betegségekkel szembeni védekezés képessége.
Arra is érdemes továbbá figyelmet fordítani, hogy minél kevesebb szintetikus adalékanyagot tartalmazó italt és ételt vegyünk magunkhoz. Ezek ugyanis hatással lehetnek az immunrendszerre, annak kevésbé hatékony működését okozhatják, azaz áttételesen hozzájárulnak a fogászati problémákhoz. Igaz ez a szénhidrátokra is, illetve a nassolásokat is célszerű kordában tartani.

3. Egészséges életmód, a szervezet karbantartása

Mivel léteznek olyan betegségek, amik elősegíthetik a fogíny sorvadását, fontos, hogy ügyeljünk a szervezet általános egészségi állapotára. Ilyen kórképek a cukorbetegség, a csontritkulás – itt az arra szedett, biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek jelenthetnek gondot –, vagy éppen a vérnyomásproblémák.
A lényeg az, hogy minél jobban törődünk magunkkal, annál többet teszünk azért, hogy a különféle megbetegedések és fogászati elváltozások kialakulását megelőzzük.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top