Így javítható a protézis: a műfogsor-alábélelés

A többi fogpótláshoz hasonlóan a kivehető fogsoroknak is van egy bizonyos élettartamuk. Jó esetben a megfelelő ápolás mellett ez az idő viszonylag hosszú, de azzal nem árt tisztában lenni, hogy semmi nem tart örökké. A jó hír az, hogy ha a fogpótlással valamilyen kisebb probléma adódik, akkor van lehetőség a javítására, aminek egyik módja a műfogsor-alábélelés.
Hogy mikor válik szükségessé, illetve milyen esetekben kivitelezhető a műfogsor-alábélelés, és hogy mit is takar ez az eljárás pontosan, az a mai cikkből kiderül.

A javítással idő és pénz nyerhető

A kivehető fogsorok sokak számára adják vissza a mosolygás és a teljes élet örömét, valamint a társaságban töltött időt. Ha már nincsenek saját fogak, de az implantáció sem opció, akkor ezzel a fajta fogpótlással tökéletesen helyreállítható a rágás képessége, és újra nagyokat lehet nevetni a barátokkal, családdal.
Bár a fogpótlásokat tekintve a protézis a leggazdaságosabb megoldás, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyakran kell cserélni, hiszen a jó ár-érték aránya ellenére a fogsor készítése így sem kis kiadás. Vagyis tényleg sokat számít, hogy elég-e egy javítás, ami után még évekig használható a fogmű.
Hogy mikor alkalmazható a javítás, és mikor nem, annak eldöntése a fogorvos feladata, aki minden körülményt figyelembe véve tesz javaslatot a szükséges lépésekre.

Milyen „veszélyek” leselkednek a protézisekre?

A protézisek, ugyanúgy, mint a saját fogak, helyes és gondos tisztítást igényelnek. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy a páciens ne ejtse le őket, mert könnyen előfordulhat, hogy a mosdókagyló vagy a járólap sérüléseket okoz rajtuk. Az is megtörténhet, hogy kitörik belőlük az egyik – vagy akár több – műfog, ami szintén nem túl szerencsés fejlemény, bár szerencsére javítható.
Amire szintén kevesen gondolnak, hogy a fogkő ugyanúgy megtelepedhet az elhanyagolt protézisen, mint a fogainkon. A lerakódott lepedék, ha nem távolítják el, akkor kikristályosodik, és ezt a meszes réteget utána már igen nehéz eltávolítani. Sőt, nem is érdemes vele otthon kísérletezni, mert ezzel akár sérülést is okozhatunk a fogpótláson. Emellett a protézis alá beszorulhat az ételmaradék, ami kényelmetlenné teszi a viselését, és remek táptalaj a baktériumoknak. Csakúgy, mint a fogpótlás apró réseiben megtelepedő szennyeződések.
A fenti felsorolásból is látható, hogy mennyi veszély leselkedhet a műfogsorokra. Arról a természetes folyamatról nem is beszélve, amikor az állkapocs csontozata visszahúzódik, és emiatt a fogpótlás laza lesz, mozogni kezd.

Milyen esetben válik szükségessé a műfogsor-alábélelés?

A megfelelő szakértelemmel elkészített fogpótlás tökéletesen felfekszik az ínyre, nem lötyög és kényelmes a viselése. Néhány éves hordás után azonban sokan veszik észre, hogy már nem olyan „passzentos” a protézis, és evés vagy beszéd közben elmozdul. Ez igen kellemetlen érzés, az emberek szégyellik magukat miatta, ráadásul a rosszul illeszkedő fogpótlás az ínyt is feltörheti.
Annak, hogy a műfogsor idővel elveszíti a stabilitását, az a legfőbb oka, hogy az állcsont és az íny folyamatosan változik, átalakul. A csont lassan felszívódik, az íny visszahúzódik, és emiatt lesz laza a fogpótlás. Ehhez ráadásul még az is hozzájön, hogy a fogpótlás erős nyomást fejt ki az ínyre, ami szintén hozzájárul a sorvadáshoz.
Erre a gyakori, és tulajdonképpen természetes jelenségre nyújthat megoldást a műfogsor-alábélelés, amit egy konzultáció előz meg. Ekkor derül ki, hogy kell-e új protézis, vagy még korrigálható a régi.

Hogyan történik a műfogsor-alábélelés?

Amikor tehát a protézis mozogni kezd, mert már nem illeszkedik tökéletesen az ínyhez, mindenképp fel kell keresni a fogorvost! (És persze az éves kontrollt se szabad elhanyagolni még teljes fogatlanság esetén sem!) A vizsgálat után a szakember eldönti, hogy lehetséges-e a műfogsor-alábélelés. Vannak ugyanis esetek, amikor már olyan nagymértékű az íny változása, hogy csak egy teljesen új fogpótlás segíthet.
Az alábélelés tulajdonképpen annyit jelent, hogy a már nem illeszkedő fogsort hozzáigazítjuk az ínyhez. Vagyis annyi anyaggal pótoljuk ki az alaplemezt a saját anyagából (pl. akril), hogy az ismét stabilan felüljön az ínyre, és ne lötyögjön a szájban.
A műfogsor-alábélelés általában 1-2 évente válik szükségessé, attól függően, hogy milyen gyorsan sorvad a páciens ínye és csontja. A javítás két fázisból áll: először egy lenyomatvételre van szükség, ami alapján a fogtechnikus dolgozni tud. Maga a munka pedig egy-két napot vesz igénybe, ami után a fogpótlás szinte olyan, mint új korában.

Scroll to Top