Sárga fogak: mi okozza az elszíneződést?

A sárga fogak kifehérítésére ma már léteznek célzott, professzionális kezelések, amiket egyre többen választanak, hogy ragyogóbbá varázsolják a mosolyukat. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mitől is válhatnak a fogak sárgává, és itt nem csak az elszíneződést okozó ételekre és italokra gondolunk. A kiváltó tényezők skálája ennél ugyanis sokkal szélesebb, és vannak közöttük olyanok, amik ellen gyakorlatilag nem tehetünk semmit.
Hogy pontosan mitől sárgulhatnak be a fogak, és hogy hogyan lehet az elszíneződést megelőzni, azt tovább olvasva megtudhatod.

Sárga fogak az életkor előrehaladtával…

Sajnos az évek szaporodása a fogakat sem kíméli, azaz, ahogy idősödünk, a fogaink is úgy lesznek sárgábbak. Ennek egyik oka a fogzománc elvékonyodása, ami egy természetes folyamat. A másik tényező a dentinben keresendő, ami alapból sárgás színű, csakhogy idővel egyre sötétebb árnyalatot ölt. Ez a két, egymással párhuzamosan zajló változás azt eredményezi, hogy a dentin egyre jobban átüt az amúgy is kisebb mennyiségű fogzománcon.

Egyes gyógyszerek is okozhatnak elszíneződést a fogakon

Egész sor olyan gyógyszer létezik, amik sajnos a fogak elszíneződését okozhatják. Ezek közé tartoznak a tetraciklin vagy doxiciklin tartalmú antibiotikumok, amik barnás elváltozást okozhatnak, különösen gyermekkorban, amikor a fogak még fejlődésben vannak. Az antihisztaminok, valamint bizonyos vérnyomáscsökkentők hatására pedig besárgulhatnak a fogak.
A túlzott fluoridbevitel következtében viszont az úgynevezett fluorózis alakulhat ki, azaz fehér foltok jelennek meg a fogakon.

Genetikai tényezők

A sárga fogak hátterében genetikai tényezők is álhatnak: a vékonyabb szerkezetű, áttetszőbb fogak sokkal sárgábbnak tűnnek, mint a vastagabb, átlátszatlan rágószervek. Ezen az állapoton a fehérítés sajnos nem segít, de például kerámia héjakkal el lehet fedni a zavaró sárgaságot.

Balesetek, fogcsikorgatás

A fogcsikorgatással kopik a zománc, ami látni engedi a sárgás dentint, illetve mikrorepedések alakulhatnak ki a fogon, ahol azután megindul a lepedék lerakódása. A fogat érő traumák szintén hozzájárulhatnak az elszíneződéshez.

A sárga fogak egyik legfőbb oka a nem megfelelő táplálkozás

Rengeteg olyan étel és ital létezik a kávétól a vörösborig, amik nyomot hagynak a fogakon. Érdemes ezenkívül a dohányzást is megemlíteni, ami nemcsak a fogakra, de az íny egészségére is káros.
A külső szennyeződések tisztítással és fogfehérítéssel remekül eltávolíthatók a fogzománcról, illetve ma már a belső, szerkezeti elszíneződések megszüntetésére is van lehetőség.

Scroll to Top