A fogínysorvadás okai és kezelése

A fogínysorvadás elsősorban a rossz szájhigiénia miatt alakul ki, de léteznek egyéb olyan tényezők is, amik hozzájárulnak a tünetek megjelenéséhez. A betegség időben történő felismerése és kezelése már csak azért is fontos, mert ellenkező esetben a góc egyéb egészségügyi problémákat is okozhat. Az előrehaladott állapotban lévő fogágybetegség (parodontitis) felelhet ugyanis többek között az ízületi gyulladásokért, a szív és az érrendszer megbetegedéseiért, valamint az autoimmun betegségekért is.

A másik ok, amiért foglalkozni kell a fogínysorvadással az a tény, hogy a magyar lakosság jelentős részét érintheti a probléma, ami végül a fogak elvesztéséhez vezethet. De mi az ínysorvadás, hogyan alakul ki, és milyen eszközökkel kezelhető?

Honnan ismerhető fel a fogínysorvadás?

Talán azért nem veszik sokan eléggé komolyan a fogágybetegséget, mert a tünetei, legalábbis kezdetben, nagyon hasonlítanak a „sima” ínygyulladáséra. Sőt, valójában az ínygyulladás a fogágybetegségek előszobája. Azaz eleinte „csak” vérzik az íny és megduzzad, később azonban fájdalmas, gennyes tasakok jelennek meg az íny és a fog között.

A fogágybetegség tünetei összefoglalva a következők:

 • ínyvérzés;
 • az íny megduzzadása, érzékennyé válása;
 • fájdalmas, vörös íny;
 • kellemetlen lehelet;
 • az íny visszahúzódása;
 • túl sok fogkő felhalmozódása;
 • gennyes tasak megjelenése az íny és a fog között;
 • mozgó fogak.

És akkor most fogínysorvadás vagy fogágybetegség? A megnevezés tulajdonképpen mindegy, hiszen ugyanazt a problémát takarja. Vagyis bárhogyan is hívjuk, a lényeg, hogy egy olyan fogászati betegségről van szó, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

Röviden már érintettük, hogy a fogágybetegség kialakulásának legfőbb oka a rossz szájhigiénia. Lássuk, hogy mi történik a szádban, ha elhanyagolod a napi kétszeri fogmosást! Ebben az esetben egy ételmaradékokból, valamint káros baktériumokból álló filmréteg (plakk) rakódik le a fogakon, ami egyre növekszik, ha nem távolítják el. Idővel a kezdetben fogkefével még könnyen leszedhető plakk megkristályosodik, és fogkővé alakul. A fogkő pedig irritálni kezdi az ínyt, és gyulladást okoz, de itt nem áll meg.

Ha az ínygyulladást nem kezelik, a betegség halad szépen tovább: megtámadja a fogat tartó szöveteket, illetve a csontot is elkezdi lebontani. Az eredmény pedig? Az íny és a fog között megjelenő gennyes tasak, amiben nyüzsögnek a bacik, és persze „dolgoznak” is, csak sajnos nem a jó értelemben. Így a fog végül meglazul, mozogni kezd, hiszen a tartószerkezete gyengül meg végzetesen.

A fogínysorvadás kialakulásának a rossz szájhigiénia mellett egyéb okai is lehetnek, bár a leggyakoribb a nem megfelelő fogápolás, amit már említettünk. De azért az egyéb lehetséges tényezőkről sem árt szót ejteni. Ezek pedig a következők:

 • bizonyos gyógyszerek szedése, mint például egyes vérnyomáscsökkentők, illetve szívbetegségre és csontritkulásra felírt orvosságok;
 • a kezeletlen cukorbetegség, aminek következtében elégtelenné válik a kórokozókkal szembeni immunválasz;
 • dohányzás, ami szűkíti az ereket, valamint gyengíti az immunrendszert;
 • terhesség alatt bekövetkező hormonális változások;
 • vitaminhiány, elsősorban a C-, B3- és a D-vitaminoké.

Hogyan történik a fogínysorvadás kezelése?

A fogínysorvadás kezelése attól függ, hogy mennyire előrehaladott a betegség. Ha túlságosan nagy károkat okozott már, vagyis jelentős a csontpusztulás, akkor sajnos el kell távolítani a fogat. De nézzük pontról pontra, hogyan lehet megmenteni akár a mozgó fogat is!

Az első teendő természetesen az alapos vizsgálat, ami magában foglalja a röntgent és/vagy a 3D CT-t. Erre azért van szükség, mert pontosan kell látni, hogy mekkora a baj, hogy milyen súlyos a helyzet. A megfelelő diagnosztika birtokában már jöhet is a következő lépés, ami lehet a fog eltávolítása. Bár azt hozzá kell tenni, hogy erre tényleg csak a legvégső esetben kerül sor ma már. Akkor, ha valóban menthetetlen az adott fog.

Az állapotfelmérést a fogkő-eltávolítás követi, hiszen ez a probléma fő okozója. Csakhogy nem elég a fog felszínéről leszedni a fogkövet, ha már az íny alá is bejutottak a káros baktériumok. Ekkor helyi érzéstelenítés után a fogorvos úgynevezett zárt kürettálást végez, azaz speciális fogászati eszközökkel eltávolítja az íny alatt lévő fogkövet, valamint a baktériumokat, és kitisztítja a gyulladt tasakot.

Amennyiben a tasakok túl mélyek, már egy komolyabb szájsebészeti beavatkozásra lesz szükség, a nyílt kürettálásra. Az orvos ekkor lehajtja a fogról az ínyt, hogy így férjen hozzá a beteg területekhez, és elvégezhesse az alapos tisztítást.

A terápia részét képezheti még az antibiotikumos kezelés, illetve a dentálhigiéniai tanácsadás is. Hiszen a beavatkozás csak akkor lesz sikeres, és akkor várható teljes gyógyulás, ha a páciens a továbbiakban odafigyel a jó szájhigiéniára.

Scroll to Top