A szájápolás és a szájhigiénia alapjai

Fogaink egészsége, szépsége pont olyan elengedhetetlen, mint a hajunk vagy a körmünk ápolása.
Ha igényesek vagyunk a kinézetünkre és a megjelenésünkre, akkor miért a fogainkat hagynánk ki a sorból? A szájápolás alapjait ráadásul nem nehéz elsajátítani, és ha egy-két hét alatt hozzászokunk a folyamathoz, akkor egy idő után rutinná válik a helyes fogmosás, valamint a szájvíz és fogselyem rendszeres használata. Mindössze néhány dologra kell odafigyelnünk annak érdekében, hogy egyrészt megelőzzük a bajt, másrészt fogaink sokáig egészséges legyenek.
Milyen a jó fogkefe, és meddig hatékony?
A fogkefe feje legyen kicsi, formáját tekintve pedig lekerekített végű.
Alapszabály: nincs dörzsölés, és nem kellenek acélszálas fogkefék!
A kemény sörteszálak miatt ugyanis fognyaki érzékenység alakulhat ki, ennek következtében pedig a fogak érzékenysége is jelentősen megnő. Ne ijedjünk meg, a szájban képződött lepedéket a puha sörteszálú fogkefével is hatékonyan el lehet távolítani, ami még a fog domborulatait is követi.Ínygyulladások esetén különösen ajánlott a lehető legpuhább sörtéjű fogkefe használata, amivel kíméletesen tisztíthatjuk meg a szájban lévő érzékeny területeket.Sokan esnek abba a hibába, hogy fogmosás után tokba teszik a fogkeféjüket. Ebben az esetben viszont a sörték közötti gombák és baktériumok elszaporodnak, amik a fogínybe jutva gyulladást, de akár komolyabb fogászati problémákat is eredményezhetnek.
Fontos! A fogkeféket legalább három havonta cseréljük. A sörték elkopása ugyanis csökkenti a fogkefe, és ezáltal a fogmosás hatékonyságát is.
Hogyan mossunk helyesen fogat?
A fogmosás az a mindennapos, elengedhetetlen program, amit egy nap minimum kétszer, de ha lehetőségünk van rá, akár háromszor is el kell végeznünk. Fogorvosok leginkább a minden étkezés után való fogmosást ajánlják, viszont lássuk be, erre nem sokunknak van lehetősége. Reggel és este azonban igenis fontos, hogy megfelelő technikával alaposan megtisztítsuk fogainkat.Elengedhetetlen, hogy fogaink egyetlen felszínét se hagyjuk ki!Ennek érdekében körkörös mozdulatokkal kell haladnunk a fogsorok alsó és felső felületén. A vízszintes sikálással – főleg, ha a fogkefe sörteszálai kemények – “elsikálhatjuk” az ínyt. Az íny ezáltal nem csak visszahúzódik majd, de a fogakon vízszintes csíkok jelenhetnek meg. Fontos, hogy a fogínyről se feledkezzünk meg, amiket érdemes finom, körkörös mozdulatokkal átmasszírozni.Hogy a szájápolási folyamat teljes legyen, sose hagyjuk a fogselymet, és kúraszerűen szájvizet is használhatunk.
Mire jó a fogselyem?
A fognak öt felszíne van, amelyből hármat a fogkefe, kettőt a fogselyem tisztít meg.
Használata leginkább az esti fogmosás után javasolt, de akkor viszont kötelezően, lévén egyetlen sem fog hálálja meg, ha felszínének 33 százalékát lepedékesen hagyjuk.Ha kérdezzük, miért van a fogközökben olyan sok szuvasodás, akkor ez a válasz. Mert sokan nem használnak fogselymet. Vagy épp nem jól, ugyebár.A fogselyem egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan tisztítja a fogközöket, valamint a fogról eltávolítja az ételmaradékokat. Tartsuk szem előtt, hogy a fogselymezés nem helyettesíti a fogmosást, ahogy a fogmosás sem helyettesíti a fogselymezést. Erre a kettőre egyaránt szükségünk van.Vigyázzunk ugyanakkor vele, hiszen a fogínyt pedig könnyen meg lehet vele sérteni. Érdemes odafigyelnünk arra is, hogy a fogazatunkhoz, illetve az ínyünkhöz megfelelően válasszunk fogselymet. Ebben mindenképp kérjük ki fogorvosunk segítségét, hogy a rossz fogselyem használatával ne okozzunk fogíny károsodást.

Scroll to Top