Új év, új mosoly: tippek 2020-ra a fogaid egészségének megőrzésével kapcsolatban

Sokan kezdik az új évet fogadalmakkal: az ünnepek utáni csendesebb, kevésbé pörgős időszak remek alkalmat nyújt arra, hogy az ember visszatekintsen, és számot vessen a maga mögött hagyott esztendővel. Ilyenkor átgondoljuk, hogy mit sikerült elérnünk, és mi az, amiben még fejlődnünk kell, amit javítani kell magunkon és a szokásainkon.

Több sport, a fölös kilók leadása, a dohányzás abbahagyása, életmódváltás, tudatosabb táplálkozás, kevesebb stressz – ezek talán a leggyakoribb fogadalmak, nem véletlenül. De mi lenne, ha ezúttal a fogaidra is gondolnál, hogy még sokáig megőrizhesd őket? Hogy mire figyelj oda a jobb szájápolással kapcsolatban, abban segítünk most egy kicsit.

Az egészséggel kapcsolatos fogadalmak is szerepelnek a TOP 10-ben

Hogy ki milyen ígéretet tesz magának, az persze teljesen egyedi, de az egészség, és természetesen az azzal kapcsolatos fogadalmak sokaknál szerepelnek előkelő helyen. Nem csoda, hiszen az egészség kincs – már az Emil.RuleZ! is megmondta, hogy: „csak egészség legyen, meg térerő!”

A térerővel most ne foglalkozzunk, de az egészség valóban fontos. Hiszen ha az van, akkor minden van. Márpedig a fájós fog, az ínygyulladás és a fogágybetegségek megkeseríthetik a mindennapokat, és még a legszebb pillanatokat is elronthatják. Éppen azért érdemes a jó szájhigiéniát is felírni arra a képzeletbeli listára, és 2020-ban jobban odafigyelni a fogak egészségére.

A fogadalmak azonban nem érnek semmit, ha nem tartjuk be őket. Márpedig az általános tapasztalat az, hogy a legtöbben – körülbelül az emberek 80%-a – feladja, mégpedig viszonylag az elején. (Erre még egy kifejezés is létezik, a „Quitter’s Day”, ami azt a napot jelöli, amikor a legtöbben elbuknak a fogadalmukkal.)

A titok nyitja, hogy vállalható fogadalmakat kell tenni, és érdemes kisebb lépésekben haladni ahelyett, hogy rögtön a Himaláját akarnánk megmászni. De nézzük, hogyan is néz ez ki a fogakkal kapcsolatos teendők esetén!

Ezeket fogadd meg 2020-ra a fogaiddal kapcsolatban!

Az alap dolgokkal ezúttal nem untatunk, hiszen mostanra már álmodból felkeltve is fújod, hogy napi 2×2 perc fogmosás, fogselyem használata, valamint éves fogászati kontroll. Ugye? Éppen ezért most három olyan fogadalmat javasolunk, amiket egy kis odafigyeléssel könnyedén betarthatsz, mégis sokat tehetsz velük a szép mosolyért.

1. fogadalom: nem veszem félvállról a fogászati problémákat

A fogászati problémák nem múlnak el maguktól, ezért felesleges is arra várnod, hogy megoldódnak anélkül, hogy felkeresnéd a fogorvost. Az ínygyulladást természetesen kezelheted otthon szájöblítőkkel és speciális fogkrémekkel, de a fogszuvasodás már nem visszafordítható. És minél tovább vársz, annál súlyosabb lesz a helyzet, és annál nagyobb beavatkozásra lesz szükség a helyrehozatalához.

2020-ra fogadd meg, hogy ha valamilyen rendellenességet tapasztalsz a fogaiddal kapcsolatban, akkor gyorsan kérsz időpontot! Már csak azért is, mert így nemcsak a kezelésen leszel túl hamarabb, de valószínűleg kisebb kiadással is jár majd a beavatkozás.

2. fogadalom: kevesebb nasit és szénsavas üdítőt fogyasztok

Ha az újévi fogadalmaid között egyébként is szerepel az egészségesebb életmód, akkor ezzel az apró önmegtartóztatással rögtön két legyet üthetsz egy csapásra. Az édességek, a chipsek, a cukros, szénsavas üdítők elhagyása – vagy a bevitelük csökkentése – amellett, hogy segít a fölösleges kilók leadásában, a fogaidnak is jót tesz.

Különösen az esti csemegézésekre figyelj oda, mert ha fogmosás után eszel vagy iszol, akkor éjszaka, alvás közben bizony nagy károkat képesek okozni a fogaknak ezek a kis megingások.

3. fogadalom: odafigyelek a fogkefe rendszeres cseréjére

Apróságnak tűnhet, és a legtöbben tisztában is vannak vele, hogy nagyjából minden 3 hónapban le kell cserélni a fogkefét, hiszen a viseltes sörték már nem tisztítanak megfelelően. Ennek ellenére gyakran elmarad a dolog, egyszerűen azért, mert nem emlékszünk rá, hogy mikor lenne esedékes.

Ha nem tudod fejben tartani a dátumokat, akkor érdemes beírni a naptáradba, vagy emlékeztetőt beállítani a telefonodon a cseréről, így biztosan nem felejted majd el.

Te megfogadtál valamit az új évre? Ha nem, akkor még nem késő megtenni!

Scroll to Top