+36 20 669 5169 Bejelentkezés
fogköztisztítás

Fogköztisztítás: mikor melyik eszközt használd?

Azt már valószínűleg senkinek nem kell elmondani, hogy fogköztisztítás nélkül nem teljes a fogápolás. Hogy miért? Mert enélkül a rágószerveink egy részéről nem kerülnek eltávolításra a szennyeződések. A kérdés persze adódik, hogy a rendelkezésre álló módszerek – szájzuhany, fogselyem és fogköztisztító kefe – közül mikor melyik a célravezetőbb.

Ezt tekintjük most át röviden, hogy könnyebb legyen a tájékozódás a különféle eszközök között.

Normál esetben válaszd a fogselymet!

Ha nincs sem fogpótlásod, sem pedig fogszabályozód, akkor a fogköztisztítás legjobb módja a fogselyem alkalmazása. Persze azért itt sem árt alaposan szétnézni a rendelkezésre álló termékek között, hiszen találhatsz a drogériák polcain ízesített fogselymet, viaszolt és nem viaszolt, illetve lapos vagy hengeres kivitelűt.

Hogy neked melyik lesz a legjobb, azt csak a tapasztalat mutatja meg: néha bizony többfélét is ki kell próbálni ahhoz, hogy megtaláld az igazit. Csak egy példa: szűkebb fogközökhöz, valamint torlódott fogakhoz valószínűleg a lapos változat lesz a nyerő. Ha a felsorolt problémák nem állnak fent, akkor maradhatsz a hengeres fogselyemnél, ahol a kis szálak közé akad be a lerakódott plakk.

Fogköztisztítás tág fogközök esetén

Ha a fogaid között túl nagyok a rések, akkor érdemesebb a fogköztisztító kefe mellett letenni a voksod. Ezzel ugyanis sokkal hatékonyabban tudod eltávolítani a lepedéket, mint a fogselyemmel.

Mikor használj speciális fogselymet?

A fogköztisztítás speciális eszközt igényel abban az esetben, ha fogpótlásod vagy fogszabályozód van. Fogászati híd esetén a pótlás alá beszorult ételmaradékot is el kell távolítani, valamint a fogszabályozó viselésekor is másféle jellegű tisztításra van szükség, amihez a gyártók speciális fogselymet kínálnak.

Ez a speciális fogselyem abban különbözik a hagyományostól, hogy a végén egy megerősített rész található, ami segít az eszközt bevezetni a híd és a fogszabályozó alá. Emellett két eltérő szálat tartalmaz: egy hagyományosat, valamint egy puhább szakaszt, ami a fogpótlás alatti rész tisztítására szolgál.

Ha nem vagy benne biztos, hogy a te fogaidhoz a fogselyem, a speciális fogselyem vagy a fogköztisztító kefe a jobb választás, akkor kérd ki a fogorvosod tanácsát! Meglepőnek tűnhet, de előfordulhat, hogy egyes fogközökhöz a kefe, míg másokhoz a fogselyem használata javasolt. A szakember emellett megmondja, hogy mely területekre figyelj oda kiemelten, valamint azt is, hogy milyen méretet használj a fogköztisztító keféből.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.