A szájüregi daganatok tünetei és kezelése

A statisztikai adatok alapján a szájüregi daganatok a nyolcadik helyet foglalják el a rákfajták között Magyarországon. De ami ennél is szomorúbb, hogy a nemzetközi összehasonlítások szerint első helyen állunk a betegség előfordulásában. Ennek alapvetően a rossz szájhigiénia, és az életviteli szokások – dohányzás, a helytelen táplálkozás és az alkoholfogyasztás – állnak a hátterében, és a férfiakat négyszer olyan gyakran érinti, mint a nőket.

De mi is okozza ezt a betegséget, és hogyan kezelhető?

A szájüregi daganatok kialakulásának okai

A szájüregi daganatok kialakulásának okait két nagyobb csoportba sorolhatjuk. Az elsőbe a szájápolás elhanyagolása, a beteg, nem kezeltettet fogak tartoznak. Míg a másikba az olyan káros szokásokat sorolhatjuk, mint a dohányzás, pipázás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás. Természetesen örökletes tényezők is játszhatnak benne szerepet, valamint a human papilloma vírus (HPV) is megtalálható a rizikófaktorok között.

A szájüregi rák elsősorban az 50 feletti korosztályt érinti, de ma már a fiatalok között is egyre többször jelentkezik. Magyar sajátosság az is, hogy miközben a világ más országaiban a férfiak esetében kétszer valószínűbb a betegség megjelenése, addig nálunk négyszeres.

Milyen tünetekkel jár a megbetegedés?

A szájüregi daganatok felismerésével kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy a tünetekre gyakran nem figyelnek oda a páciensek. Így sokszor már csak akkor történik meg a diagnosztizálás, amikor a betegség előrehaladott állapotban van. Ezért is elengedhetetlen a rendszeres fogászati kontroll még teljes fogatlanság esetén is, de a szájüreg otthon is könnyen átvizsgálható a tükör előtt.

Visszatérve a tünetekre, az alábbi elváltozások esetén mindenképpen fel kell keresni egy szakembert: fehér vagy piros foltok a szájban; fekélyszerű, vagy szemölcsökre hasonlító elváltozások; folyamatosan kiújuló, nehezen gyógyuló és vérző sebek a szájban; duzzanatok az ajkakon vagy az ínyen; vagy éppen a nyelv mozgatásakor jelentkező fájdalom.

A fentieken kívül bármilyen szokatlan, hosszabb időn keresztül fennálló tünettel érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, pontosan mivel is állunk szemben.

Hogyan történik a szájüregi daganatok kezelése?

Fontos! Az időben felfedezett szájüregi daganatok 10-ből 9 esetben gyógyíthatók. Ehhez a műtét mellett kemoterápiára, sugárkezelésre is szükség lehet, de a lényeg mégis a rendszeres fogászati ellenőrzésen, és a korai felismerésen van!

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top