Tévhitek a bölcsességfog eltávolítása kapcsán

A bölcsességfog eltávolítása a legtöbb ember számára valódi mumus, aminek az egyik oka a sok-sok rémtörténet, amit úton-útfélen hallani. Sajnos tagadhatatlan, hogy a bölcsességfog kihúzása gyakran jár kellemetlenségekkel, különösen akkor, ha nem tört elő rendesen, vagy ha megdőlve kezdett el nőni. De milyen tévhitek is keringenek a beavatkozással kapcsolatban, amikre nem szabad hallgatni?

Amit sokan rosszul tudnak a bölcsességfog eltávolítása kapcsán

Barátoktól, ismerősöktől rengeteg úgynevezett jó tanácsot lehet hallani, amik viszont néha egymásnak is ellentmondanak. Így persze nehéz kiigazodni közöttük, ezért most tisztázunk 3 olyan közkeletű félreértést, amit gyakran hallani.

1. Az a jó, ha minél előbb eltávolítják a bölcsességfogat

A bölcsességfog mielőbbi eltávolítására semmiféle ok nincs, és a beavatkozás sem lesz kevésbé fájdalmas. Ha például még csíraállapotban szedik ki, az adott területet akkor is fel kell tárni, vagyis ugyanúgy egy komoly beavatkozásról van szó, így az ebből adódó fájdalmat nem lehet megúszni. A szülők gyakran azért szeretnék minél előbb elvégeztetni a fogeltávolítást, mert azt gondolják, hogy így majd nem torlódnak a fogak, és meg lehet úszni a fogszabályozást. A helyzet azonban az, hogy a fogak maguktól csak ritkán rendeződnek át, vagyis a fogszabályozás elkerülhetetlen. Az viszont tény, hogy a bölcsességfog eltávolításával helyet lehet csinálni ahhoz, hogy fogszabályozással rendezni lehessen a fogsort.

2. A bölcsességfog jó lesz egy esetleges későbbi fogpótláshoz

Ezt az érvet gyakran hallani a bölcsességfog megtartása mellett szóló érvként, viszont az orvosok csak nagyon ritkán veszik bele ezt a fogat például egy hídba. Ha egyébként nincs vele baj, nem kell hozzányúlni, de mivel nehéz elérni a fogkefével, azaz nem egyszerű a tisztítása, ezért sokkal inkább ki van téve a szuvasodás veszélyének.

3. A bölcsességfog kihúzása után a fertőtlenítés miatt öblögetni kell, akár pálinkával is

Nos, igen, a pálinka, a valódi csodaszer, ami mindenre jó… Kivéve a foghúzás utáni seb kezelését. És persze mással sem szabad öblögetni a műtét napján, mert ezzel vákuum képződik, ami kioldja a sebben lévő vérrögöt, márpedig a gyógyulás szempontjából fontos, hogy az benne maradjon. Az alkohol ráadásul értágító hatású, ami növeli a vérzés kockázatát, egyszóval a pálinka több szempontból sem ajánlott.

A bölcsességfog eltávolítása után szükséges teendőkről, és a tiltott tevékenységről az orvos pontos tájékoztatást ad, amiket a gyors és szövődménymentes gyógyulás érdekében mindenképpen be kell tartani.

Scroll to Top