Komplikációk implantátum beültetése után: erre érdemes figyelni

Bár a fogászati implantátumok beültetése ma már rutineljárásnak számít, és az orvos utasításainak betartásával a kockázatok minimálisra csökkenthetők, teljes mértékben sajnos nem zárható ki a komplikációk lehetősége. Hogy mire érdemes odafigyelni az operációt követően, és hogy milyen tünetek esetén szükséges azonnali beavatkozás, azt tekintjük most át részletesebben.

Milyen tünetek utalhatnak a komplikációra?

Az implantáció során gyakorlatilag egy fémcsavar kerül beültetésre az állcsontba, ami teljes mértékben úgy funkcionál majd, mint a fog saját gyökere. Erre kerül az úgynevezett felépítmény, majd végezetül a korona, és már kész is van a teljesen élethű fogpótlás.

A gyógyulás általában 4-6 hónapot vessz igénybe – ennyi idő alatt csontosodik be, és válik terhelhetővé a műgyökér. Már ha semmiféle probléma nem adódik, ami az esetek többségére jellemző. De mire is kell odafigyelni, és mikor kell gyanakodni rá, hogy valami nincs rendben?

Akkor, ha:

  • állandó fájdalom jelentkezik;
  • megduzzad, vérzik az íny;
  • váladék képződik;
  • kilazul, elmozdul az implantátum;
  • arcüreggyulladás alakul ki.

Az sem normális továbbá, ha az íny visszahúzódik, vagy ha az implantátum addig nem látott része láthatóvá válik, de az elszíneződés is intő jel lehet. Ha a felsorolt tünetek közül bármelyik jelentkezik, akkor minél előbb fel kell keresni a fogorvost, mert egy gyors beavatkozással bizonyos esetekben még megmenthető a műgyökér.

Komplikációk implantátum beültetése után: mik lehetnek az okok?

A komplikációk implantátum beültetése után több okból is kialakulhatnak a fertőzéstől egészen a túlterhelésig. Most ezeket vesszük sorra, és megnézzük, hogy mely esetek a leggyakoribbak.

1. Fertőzés, vagy más néven periimplantitis

Sajnos fertőzés minden beavatkozás után kialakulhat, ami alól a fogászati implantátum beültetése sem képez kivételt. A műgyökér körül kialakuló gyulladás, azaz a periimplantitis legtöbbször bakteriális fertőzés következménye, amit nemcsak a steril környezet hiánya válthat ki, de például a diabétesz, vagy az erős dohányzás is. Amit még érdemes kiemelni, hogy a gyulladás jelentkezhet akár évekkel a műtét után is, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérni az implantátum állapotát, amire a rendszeres fogászati kontroll remek alkalmat biztosít.

2. Az implantátum nem épül be

Az implantátum beültetésének alapfeltétele a megfelelő, erős és sűrű csontállomány megléte. Ez az előzetes vizsgálatokból (CT, panorámaröntgen) kiderül, és szükség esetén a csontpótlást is el lehet végezni, ennek ellenére előfordulhat, hogy a műgyökér mégsem épül be, mert a csont a látszat ellenére túl gyenge, nem jó minőségű. Ennek következtében a fogpótlás nem lesz elég stabil, mozogni kezd, és ki is lökődhet.

Ilyen esetben minél előbb el kell távolítani a műgyökeret, és össze kell varrni az érintett területet.

3. Túlterhelés

Az implantátum túlterhelése azt jelenti, hogy túlságosan nagy nyomás nehezedik a műgyökérre, ami hatással lehet a beépülésre, és gyulladást okozhat az ínyben, sőt, akár a csontállományban is. Ha elhanyagolják a problémát, akkor csontvesztés is kialakulhat, ez pedig az implantátum elvesztéséhez is vezethet.

4. Egyéni túlérzékenység

Az implantátumok anyaga (cirkon, titán) ugyan biokompatibilis, azaz teljesen szövetbarát, ritkán mégis kialakulhat egyéni érzékenység. Ilyenkor a szervezet idegen anyagnak érzékeli az implantátumot, és emiatt sajnos kilöki azt.

5. Szomszédos fog okozta problémák

Az implantátum beültetést komoly és mindenre kiterjedő vizsgálatok előzik meg, ami elengedhetetlen a sikeres beavatkozáshoz. Ha azonban a szomszédos fog gyökere átnyúlik arra a területre, ahová az implantátum kerül, és ezt az orvos valamiért mégsem veszi észre, akkor annak súlyos következményei lehetnek az adott fogra. Nem arról van szó, hogy a probléma nem hozható helyre, de jobb az ilyet elkerülni a megfelelő szakember kiválasztásával.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy ma már a műgyökér beültetése nem jelent kockázatot, de ahhoz, hogy a komplikációk implantátum beültetése után elkerülhetők legyenek, a páciens aktív közreműködésére is szükség van.

Scroll to Top