Bölcsességfog: maradjon vagy menjen?

A bölcsességfogakkal kapcsolatban sok tévhit kering, amik közül a legelterjedtebb talán az, hogy ha kinőnek, ki kell húzni őket. De miért tartja magát ez az állítás, és tényleg meg kell-e szabadulnunk tőlük?

Mindenképpen ki kell húzni a bölcsességfogakat: nem igaz!

Hogy miért él az emberekben az a tévhit, hogy a bölcsességfogakat ki kell húzni, azt szinte lehetetlenség megmondani. Valószínűleg az ismerősöktől és barátoktól hallott történetek szolgálnak az alapjául, amik arról szólnak, hogy mennyi problémát tud egy bölcsességfog okozni, és hogy a hosszas szenvedésnek csak az eltávolításuk vethet véget.
A helyzet azonban jóval összetettebb. Egyrészt ugyanis igaz, hogy a rosszul kinőtt, vagy egyáltalán elő sem bújt bölcsességfogak megkeseríthetik az életet, ha viszont van hely a számukra, és nincs velük gond, akkor érdemes megtartani őket.

Akkor menjenek vagy maradjanak?

Hogy a bölcsességfogakat ki kell-e húzni, az több tényezőtől is függ. Ha fájnak, ha rátorlódnak a mellettük lévő fogakra, mert nincs hely a számukra a szájban, akkor mindenképpen el kell távolítani őket. Másik eset, ha fogszabályozásra kerül a sor, amikor szintén tanácsos még azelőtt búcsút inteni nekik, mielőtt kinőnek.
A bölcsességfogak eltávolítása válhat szükségessé akkor is, ha ciszta, duzzanat alakul ki körülöttük, illetve ha csak részben törnek elő.
Persze a húzás előtt szükség lesz a megfelelő vizsgálatokra, amik alapján le lehet dönteni, hogy mi is legyen a bölcsességfogak sorsa. A röntgenfelvételen pontosan látható a helyzetük már azelőtt, hogy kibújtak volna, és ha szükséges, már ekkor el lehet távolítani őket.

Ha nincs velük gond, akkor érdemes megtartani a bölcsességfogakat

Ha a bölcsességfogak rendben kinőttek, és nem okoznak torlódást, nem nyomják össze a többi fogat, akkor nem kell hozzájuk nyúlni, hiszen a megfelelő szájápolás mellett értékes tagjai lehetnek a fogsornak.
Azaz a bölcsességfogak eltávolítása nem automatikusan történik, hanem mindig az adott pácienstől függ, hogy mi lesz a sorsuk. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ha bármilyen problémát tapasztalsz velük kapcsolatban, akkor mielőbb fordulj fogorvoshoz, hogy megelőzd a nagyobb bajt!

Scroll to Top