Szuvas fogak: ezek a tényezők befolyásolják a kialakulását

szuvas fogak

Bár a fogszuvasodás népbetegségnek számít és sokakat érint, mégis, vannak olyanok, akiknek kevésbé jó szájhigiénia mellett sem romlanak annyira a fogai. Ők igazán irigylésre méltók, de nem biztos, hogy csak a szerencse áll az oldalukon. Elképzelhető ugyanis, hogy az évek során tudat alatt olyan pozitív szokásokat alakítottak ki, amik segítenek a szuvas fogak kialakulásának megelőzésében. Illetve van még egy kézenfekvő magyarázat: egyszerűen jobbak a genetikai adottságaik.

Hogy milyen tényezők befolyásolják a fogszuvasodást, és mit tehetünk az egyik leggyakoribb fogászati probléma ellen, azt megtudhatod, ha tovább olvasol.

Milyen tényezők befolyásolják a szuvas fogak kialakulását?

Hogy milyen gyorsan romlanak a fogaink, illetve hogy elindul-e egyáltalán a folyamat, az számtalan okra vezethető vissza. Ezek közül az okok közül emelünk ki most öt olyat, amikre eddig talán nem is gondoltál, pedig nagyon fontos lenne ismerni őket. Ha ugyanis tudod, hogy mire kell odafigyelned, akkor jóval nagyobb lesz az esélyed a szép mosoly megtartására, bár igaz, hogy vannak olyan faktorok, amiket sajnos nem tudunk befolyásolni.

De ne is szaporítsuk a szót, lássuk, hogy mi az az öt szempont!

  • 1. Az elfogyasztott táplálék: azok, akik sok szénhidrátot vesznek magukhoz, és a nassolást sem vetik meg, sokkal jobban ki vannak téve a szuvas fogak kialakulásának. A fogak felszínén képződő lepedék ugyanis remek táptalaja azoknak a káros baciknak, amik a fogszuvasodásért felelősek.
  • 2. A száj baktériumflórája: a szánkban több mint 700 féle mikroorganizmus élhet, amik között vannak hasznos és káros baktériumtörzsek, és ez ráadásul folyamatosan változik. Például attól függően, hogy mit ettünk, hogy milyen az immunrendszerünk állapota, de egy csókkal is kerülhetnek új bacik a szájba. Amennyiben a kórokozók túlságosan elszaporodnak, úgy több baktérium dolgozik majd azon, hogy a cukrokat savvakká bontsa, ez pedig gyorsabb szuvasodáshoz vezet.  
  • 3. Az idő: vagyis nem mindegy, hogy a savas környezet meddig áll fenn a szájban, és persze az sem, hogy mennyi idő telik el fogmosás nélkül. Egyszerűbben: minél tovább várunk a fogtisztítással, annál valószínűbb, hogy szuvasodásnak indulnak a fogak.
  • 4. A nyáltermelés: a nyálnak fontos szerepe van a savak semlegesítésében, valamint a baktériumok és az ételmaradék „kimosásában” a szájból. Ha tehát kevesebb a nyál, a szuvas fogak esélye is megnő.
  • 5. A fogsor formája: torlódott, kusza fogak esetén sajnos nehezebb a tisztítás, illetve a szennyeződések is jobban megtapadnak a résekben, ezért a szuvasodás veszélyes is jobban fenyeget. Emellett egyéb genetikai tényezőknek is szerepe lehet a fogszuvasodásban, mint például a fogzománc erőssége stb.

Hogyan vehető fel a harc a fogszuvasodás ellen?

Az előző részben felsorolt öt faktor mindegyike már önmagában is elég a szuvas fogak kialakulásához, de nem ritka, hogy egy adott személynél egyszerre több is előfordul közülük. Némi odafigyeléssel természetesen csökkenthetők ezek a kockázati tényezők, és most azt is eláruljuk, hogy hogyan.

  • 1. Helyes táplálkozás: érdemes csökkenteni a cukros és savas ételek, italok fogyasztását, és helyette inkább lúgos pH-jú termékeket, zöldségeket stb. ajánlott választani. Az étrendbeli változtatás ráadásul az egész szervezetre jó hatással lesz, többek között a száj baktériumflórájára is.
  • 2. Jó szájhigiénia: fontos, hogy mindig meglegyen a napi kétszeri fogmosás, de itt még nincs vége a sornak. Arra is oda kell figyelni, hogy teljen el minimum 30 perc az étkezés és a fogtisztítás között, és hogy a fogközök is megkapják a nekik kijáró ápolást. Emellett a fogtisztításhoz használt termékeket is nagy körültekintéssel kell megválasztani. Léteznek ugyanis olyan összetevők, amik a hasznos baktériumokat is elpusztítják, ezt pedig célszerű elkerülni.
  • 3. Fogászati problémák mielőbbi kezelése: itt nemcsak a már szuvas fogak betömésére, illetve az ínygyulladás kezelésére gondolunk, hanem a megelőzésre is. Vagyis többek között a rendszeres fogkő-eltávolításra, hogy a kórokozók ne találjanak táptalajra.
  • 4. Fogszabályozás a rendezett fogsorért: a fogak torlódásának megszüntetése nagyban hozzájárulhat a szuvasodás megelőzéséhez, hiszen így könnyebb lesz a fogak tisztítása, valamint a fogközök elérése.

Amennyiben a fogak mégis szuvasodásnak indulnak, az esztétikus tömésekkel viszonylag gyorsan és könnyen megszüntethető a probléma!

Scroll to Top