Műanyag fogak: ezért nem kell félni tőlük

műanyag fogak

A hagyományos kivehető műfogsorok akrilátból készülnek, míg a fogakhoz az esetek többségében műanyagot használnak a fogtechnikusok. Természetesen lehetőség van arra is, hogy maguk a fogak porcelánból legyenek, amit sokan esztétikusabbnak gondolnak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a porcelán csillog, illetve jobban hasonlít a fogzománchoz, de azt sem árt tudni, hogy ennek a vonzónak tűnő megoldásnak is vannak hátrányai.

Hogy a műanyag fogak miért nem mumusok, és miért nem kell megijedni annak hallatán, ha kiderül, hogy ebből az anyagból készülnek majd a fogak, arról olvashatsz tovább görgetve.

Műanyag fogak: esztétikusak és élethűek

Mint minden területen, a fogászatban is folyamatos a fejlődés. Ez nemcsak az eljárásokat érinti, hanem a felhasznált anyagokat is. Vagyis a ma alkalmazott műanyagok már nem ugyanazok, mint a 20 évvel ezelőttiek, hanem sokkal modernebbek. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a fogtechnika is nagy utat tett meg az utóbbi évtizedben, akkor nem nehéz belátni, hogy a kivehető műfogsorokba bekerülő műanyag fogak is egy magasabb minőséget képviselnek.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megfelelően felcsiszolt műanyag is nagyon szép végeredményt ad majd, olyat, aminél gyakorlatilag fel sem tűnik, hogy „hamis” fogakról van szó. A másik előnye, hogy ez az anyag könnyű, így nem nehezíti el a fogsort, ráadásul tartós is, és nem roncsolja az esetlegesen még meglévő saját fogakat a szemközti fogívben. És persze az árról se feledkezzünk meg, ami a műanyag fogak esetében jóval kedvezőbb, mint a porcelánnál.

Mire kell odafigyelni a porcelán fogak esetén?

Amennyiben a páciens úgy dönt, hogy a kivehető protézisbe a műanyag fogak helyett porcelánt szeretne, akkor néhány dologgal érdemes tisztában lennie. Az egyik ennek a megoldásnak az ára: mint ahogy fentebb már írtuk, egy porcelán fog többe kerül, mint a műanyag. Ha pedig azt vesszük, hogy egy fogívbe 14 fog kerül, már jelentős lehet a különbség.

A másik, amire a porcelán fogak esetén figyelni kell az az, hogy rágás közben ne okozzanak sérülést. Ha például valakinek alul még vannak saját fogai, a felső állcsontra készített protézisbe pedig porcelán fogak kerülnek, akkor előfordulhat, hogy egy erősebb harapás során lepattan a saját fogból egy darab.

A lényeg tehát az, hogy a műanyag fogak is nagyon szépek tudnak lenni a kivehető fogsorban, ezért nem szabad negatívan állni ehhez a lehetőséghez sem.

Scroll to Top